Minestrone to włoska zupa pełna wiosennych warzyw. Nie ma jednego przepisu na tę zupę. Włosi gotują ją z sezonowych warzyw, dlatego jest wyjątkowo kolorowa, aromatyczna i bogata w witaminy.
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki (4-6 porcji):
– bulion warzywny, mięsny lub z kostek rosołowych (1 l)
– pomidor (2 szt.)
– ziemniak (1 szt.)
– cebula (1 szt.)
– seler naciowy (1 łodyga)
– brokuły (1 mała szt./250 g)
– czosnek (2 ząbki)
– marchew (1 szt.)
– groszek (1/2 szklanki)
– fasolka szparagowa (1/2 szklanki)
– fasola czerwona konserwowa (1/2 puszki)
– oliwa z oliwek (1 łyżka)
– pieprz i sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1
Rozgrzej oliwę w dużym garnku. Pokrój cebulę i zeszklij ją na oliwie.
Krok 2
Umyj i obierz marchew i ziemniaka. Pokrój warzywa w kostkę i dodaj do garnka. Smaż razem przez 2-3 minuty.
Krok 3
Pokrój w cienkie plastry seler oraz poszatkuj czosnek. Dodaj warzywa do garnka. Smaż jeszcze minutę, a następnie zalej bulionem.
Krok 4
Dodaj do zupy pokrojone brokuły, fasolkę oraz groszek. Gotuj, aż warzywa zmiękną.
Krok 5
Pod koniec dodaj opłukaną fasolę oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Gotuj jeszcze 2 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Nazwa minestrone pochodzi od ,,minestre”, co po włosku oznacza „zupa”. Danie to wywodzi się z kuchni biedoty lub, jak twierdzą inni, wymyślili ją zakonnicy. W każdym rejonie Włoch przygotowywane jest w inny sposób. Dodawane są do niego rozmaite składniki, takie jak parmezan, ryż czy makaron.