Orzeźwiająca i soczyście kolorowa sałatka w sam raz na zimowe, mroźne dni.
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki (4 porcje):
– rukola (3 garście)
– ryż basmati z dzikim (100 g/1 torebka)
– mandarynki (180 g/3 szt.)
– orzechy laskowe (30 g/1 garść)
– sok z cytryny (½ szt.)
– sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Krok 2.
Umyj i osusz rukolę. Obierz mandarynki i podziel je na cząstki.
Krok 3.
Poszatkuj orzechy.
Krok 4.
Wymieszaj wszystkie składniki. Skrop sałatkę sokiem z cytryny i dodaj odrobinę soli.
Mandarynki to przede wszystkim bogactwo witaminy C. Spośród wszystkich cytrusów zawierają najwięcej witaminy A, która odpowiada za dobry wzrok i piękną skórę. Mandarynki są niskokaloryczne i sycące. Z tych względów powinny znaleźć się w każdej zimowej diecie odchudzającej.