powiększ zdjęcie

SAŁATKA Z DZIKIM RYŻEM I MANDARYNKAMI

16.02.2015

salatka2

Orzeźwiająca i soczyście kolorowa sałatka w sam raz na zimowe, mroźne dni.

 

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki (4 porcje):
– rukola (3 garście)
– ryż basmati z dzikim (100 g/1 torebka)
– mandarynki (180 g/3 szt.)
– orzechy laskowe (30 g/1 garść)
– sok z cytryny (½ szt.)
– sól

salatka3

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcja na opakowaniu.

Krok 2.

Umyj i osusz rukolę. Obierz mandarynki i podziel je na cząstki.

Krok 3.

Poszatkuj orzechy.

 

Krok 4.

Wymieszaj wszystkie składniki. Skrop sałatkę sokiem z cytryny i dodaj odrobinę soli.

salatka1

Mandarynki to przede wszystkim bogactwo witaminy C. Spośród wszystkich cytrusów zawierają najwięcej witaminy A, która odpowiada za dobry wzrok i piękną skórę. Mandarynki są niskokaloryczne i sycące. Z tych względów powinny znaleźć się w każdej zimowej diecie odchudzającej.

 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj