Dietetyczna wersja popularnych w krajach arabskich kulek z ciecierzycy zwanych falafel.
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki (2 porcje):
– ciecierzyca z puszki (1 op.)
– siemię lniane (1/2 szklanki)
– kolendra (1 pęczek)
– jajko (1 szt.)
– cebula (1/2 szt.)
– czosnek (2 ząbki)
– mąka pszenna (2 łyżki)
– pieprz, sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Zmiksuj cebulę, czosnek, kolendrę i ciecierzycę.
Krok 2.
Dodaj jajko, mąkę, pieprz i sól oraz siemię lniane. Wymieszaj.
Krok 3.
Formuj z masy placki i smaż na patelni teflonowej z obu stron, aż się zarumienią.
Ciecierzyca jest źródłem białka. Zawiera również potas, fosfor, witaminy z grupy B, żelazo oraz błonnik. Dania z ciecierzycy, w tym słynny humus, są popularne w krajach arabskich, gdzie to warzywo jest uznawane za afrodyzjak.