Sałatka Cezar może być przyrządzana na wiele sposobów. Proponujemy jedną z najbardziej tradycyjnych i prostych wersji tej popularnej sałatki.
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki (2 porcje):
– sałata karbowana lub rzymska (1 szt.)
– mięso z piersi kurczaka (2 małe szt.)
– chleb jasny (1-2 kromki)
– pomidorki koktajlowe (1 szkl./250 g)
– parmezan (1 łyżeczka)
– sok z cytryny (1 łyżka)
– sos wincester (2 łyżki)
– ocet winny (1 łyżka)
– oliwa z oliwek (3 łyżki)
– pieprz
– sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Mięso pokrój na małe paski. Dopraw solą i pieprzem, a następnie usmaż na patelni z niewielką ilością oliwy. Odstaw.
Krok 2.
Poszarp liście sałaty na małe kawałki. Pokrój pomidorki w ćwiartki.
Krok 3.
Pokrój chleb w drobną kostkę i upraż na patelni.
Krok 4.
W szklance wymieszaj składniki sosu: oliwę, sos wincester, sok z cytryny, ocet winny, pieprz i sól.
Krok 5.
Połącz składniki. Polej sałatkę sosem i wymieszaj. Posyp sałatkę parmezanem.
Sałatka Cezar powstała w latach 20-tych w Meksyku. Stworzył ją włoski restaurator Cesare Cardini. Legenda głosi, że zrobił ją dla klientów, którzy pojawili się po zamknięciu kuchni. Połączył składniki jakie mu pozostały, polał je sosem i tak powstała najsłynniejsza sałatka świata.