powiększ zdjęcie

PAPRYKI FASZEROWANE MIĘSEM, RYŻEM I RICATTĄ

21.03.2014

papryka1Chrupiąca, słodka papryka, a w niej zamknięty delikatny smak farszu, któremu aksamitności nadaje ricotta.

 

 

 

 

 

 

papryka2Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:

  • papryki czerwone
  • 300 gram mięsa mielonego
  • woreczek ryżu
  • 100 gram ricotty
  • garść kaparów
  • oliwa
  • czosnek
  • mała cebulka – może być czerwona
  • sól, pieprz

 

 

 

papryka3SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę z czosnkiem, dodajemy mięso. W tym czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie.
Krok 2.
Papryki myjemy, odcinamy górną część i wyjmujemy środki. Ugotowany al dente ryż mieszamy z mięsem, ricottą, kaparami, przyprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3.
Papryki faszerujemy masą, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° na 40 minut.

 

Papryki w piekarniku możemy piec w otwartym naczyniu żaroodpornym lub na papierze do pieczenia, ja ustawiam piekarnik na program „termo obieg”.
SMACZNEGO!

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj