powiększ zdjęcie

KREM Z DYNI ORAZ FILET Z DORSZA Z KASZĄ PĘCZAK I MIZERIĄ

06.12.2013

Krem z dyni to zimowa lekka zupa, wszystkim smakuje i z jednej dyni możemy zrobić porcji na dwa-trzy dni. Drugie danie to filet z dorsza z kaszą pęczak i mizerią z jogurtem naturalnym. Dzisiejszy obiad to porcja pełnowartościowego białka, przy niskiej zawartości tłuszczu.

kremzdyni1

PIERWSZE DANIE

kremzdyni2Składniki:

  • 1 średnia dynia
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka – korzeń
  • seler
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • imbir
  • papryka czerwona ostra
  • pestki dyni

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

kremzdyni3Do garnka wlewamy litr wody z filtra, dodajemy włoszczyznę pokrojoną tak, aby można było zmiksować ją blenderem. Dynię kroimy na cząstki, obieramy ze skóry oraz pozbawiamy pestek. Całość gotujemy pół godziny. Dodajemy trzy ząbki czosnku, imbir do smaku (świeży – starty na tarce lub w proszku) , pieprz (ja wybrałam biały) oraz ostrą mieloną paprykę.

 

 

Na suchej patelni prażymy pestki dyni, którą posypujemy zupę na talerzach. Można ozdobić łyżką śmietany, jogurtu naturalnego lub sokiem pomidorowym.

kremzdyni4

DRUGIE DANIE

kremzdyni5Składniki:

  • filet z dorsza,
  • oliwa z oliwek,
  • cytryna,
  • koperek,
  • czosnek,
  • sól,
  • kasza pęczak,
  • jogurt naturalny,
  • pół łyżeczki cukru

 

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

  1. Filety myjemy i odsączamy, kładziemy na folię kremzdyni6 aluminiową. Smarujemy oliwą z oliwek, solimy, nacieramy koperkiem i przeciśniętym czosnkiem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Zawijamy dorsza w kopertę z folii i wkładamy do lodówki na dwie godziny.
  2. Ogórki zielone obieramy i ścieramy na tarce na plasterki. Do jogurtu naturalnego dodajemy sól, odrobinę cytryny i cukru – polewamy ogórki.
  3. Gotujemy pęczak według przepisu na opakowaniu
  4. Nakładamy na talerze

 

kremzdyni7

Obiad przygotowany w ten sposób dostarczy nam wielu składników odżywczych i będzie źródłem zdrowia!

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj