Krem z dyni to zimowa lekka zupa, wszystkim smakuje i z jednej dyni możemy zrobić porcji na dwa-trzy dni. Drugie danie to filet z dorsza z kaszą pęczak i mizerią z jogurtem naturalnym. Dzisiejszy obiad to porcja pełnowartościowego białka, przy niskiej zawartości tłuszczu.
PIERWSZE DANIE
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Do garnka wlewamy litr wody z filtra, dodajemy włoszczyznę pokrojoną tak, aby można było zmiksować ją blenderem. Dynię kroimy na cząstki, obieramy ze skóry oraz pozbawiamy pestek. Całość gotujemy pół godziny. Dodajemy trzy ząbki czosnku, imbir do smaku (świeży – starty na tarce lub w proszku) , pieprz (ja wybrałam biały) oraz ostrą mieloną paprykę.
Na suchej patelni prażymy pestki dyni, którą posypujemy zupę na talerzach. Można ozdobić łyżką śmietany, jogurtu naturalnego lub sokiem pomidorowym.
DRUGIE DANIE
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Obiad przygotowany w ten sposób dostarczy nam wielu składników odżywczych i będzie źródłem zdrowia!