powiększ zdjęcie

ŁOSOŚ Z PURE Z GROSZKU Z SALSĄ Z MANGO I PAPRYKI

03.10.2014

losos4Nieustannie zachęcamy do jedzenia ryb, bo są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Wystarczy dobrze je przyrządzić. Oto prosty, ale oryginalny przepis na smakowitego łososia.

Czas przygotowania: 30 minut

losos1Składniki (2 porcje):
– łosoś (2 dzwonka)
– groszek mrożony (1 op.)
– mango (1/2 szt.)
– papryka czerwona (1/2 szt.)
– oliwa z oliwek (3 łyżki)
– natka pietruszki (5 łyżek)
– sok z cytryny (2 łyżki)
– sól, pieprz

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Obierz mango. Pokrój mango i paprykę w małą kostkę. W miseczce wymieszaj paprykę i mango, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i 1 łyżkę soku z cytryny. Dodaj odrobinę pieprzu.

losos2

Krok 2.

Groszek wrzuć do garnka z wrząca wodą i gotuj aż będzie ciepły, a następnie odcedź.

Krok 3.

Dodaj do groszku 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę soku z cytryny, pieprz i sól. Zmiksuj na gładką masę.

Krok 4.

Łososia skrop oliwą i grilluj na patelni grillowej po obu stronach przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 5.

Układaj na talerzach pure z groszku, a na nim łososia oraz salsę.

losos3

 

Groszek jest bogaty w białko oraz beta-karoten. Zawiera witaminy C, K i D oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, fosfor, żelazo, jod, miedź i magnez.

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj