powiększ zdjęcie

KURCZAK W POMARAŃCZACH Z CZARNYM SEZAMEM I KASZĄ BULGUR

17.03.2015

kurczak2

Soczysty kurczak w słodko-kwaśny sosie. Szybkie, smaczne i aromatyczne danie rodem z Chin.


Czas przygotowania:   30 minut
Składniki (2 porcje):
– kasza bulgur (100 g/ ½ szkl.)
– mięso z piersi kurczaka (200 g/1 szt.)
– pomarańcza (200 g/1 szt.)
– cebula (50 g/ ½ sz.)
– marchew (100 g/2 szt.)
– olej sezamowy (1 łyżka)
– czosnek (1 ząbek)
– imbir mielony (1/2 łyżeczki)
– przecier pomidorowy (1 łyżka)
– mąka ziemniaczana (1 łyżeczka)
– sok z ½ pomarańczy
– sól, pieprz

kurczak1

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Ugotuj kaszę. Cebulę pokrój w pióra, a marchew w cienkie słupki. Poszatkuj czosnek.

Krok 2.
Rozgrzej olej w woku lub na dużej patelni i usmaż cebulę, czosnek oraz marchew na półmiękko.
Krok 3.
Pokrój mięso w cienkie paski, oprósz je imbirem i dodaj na patelnię. Smaż wszystko razem przez ok. 7 minut.

Krok 4.
W filiżance wymieszaj sok wyciśnięty z pomarańczy, mąkę oraz przecier pomidorowy. Wlej sos na patelnię i duś wszystko razem jeszcze 2-3 minuty.

Krok 5.
Obierz i podziel pomarańczę na cząstki. Następnie pokrój ją na małe kawałki, dodaj na patelnię i delikatnie wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia.

Kuchnia chińska jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie. Dlaczego? Dominują w niej produkty roślinne (warzywa, zioła, przyprawy), ziarna (ryż, kasze, nasiona), tłuszcze roślinne, potrawy są najczęściej gotowane i duszone, a mięso jest w niej dodatkiem do warzyw i ryżu- nie odwrotnie. To wszystko sprawia, że w Chinach choroby układu krążenia są rzadko spotykane. Chińczycy wierzą, że jedzenie powinno być również lekarstwem.

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj