powiększ zdjęcie

KREWETKI Z CZOSNKIEM I KOLENDRĄ

20.04.2018

Jeśli chcesz przygotować wykwintną kolację w ekspresowym tempie, koniecznie wypróbuj nasz przepis na krewetki z czosnkiem i świeżą kolendrą. Najlepiej podawać je z chrupiącą bagietką.

Czas przygotowania: 20 min.

Składniki (2-3 porcje):
– krewetki oczyszczone-świeże lub mrożone (200 g)

– czosnek (4 ząbki)

– kolendra (1/2 pęczka)

– papryczka chilli (1 szt.)

– cytryna (60g/1 szt.)

– masło klarowane lub oliwa rafinowana (3 łyżki)

 

 SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

 Krok 1.

Rozgrzej tłuszcz na patelni. Dodaj posiekany czosnek oraz chilli. Smaż ok. 1 min.

Krok 2.

Dodaj rozmrożone lub świeże krewetki osuszone ręcznikami papierowymi.

Krok 3.

Smaż na średnim ogniu ok. 5 min. mieszając od czasu do czasu.

Krok 4.

Dodaj ¾ posiekanej kolendry i smaż jeszcze przez 1 min.

Krok 5.

Zdejmij patelnię z kuchenki. Skrop całość sokiem z cytryny. Przed podaniem posyp krewetki resztą kolendry.

 

Krewetki są bardzo dobrym źródłem chudego białka. Mogą sięgać po nie osoby na diecie redukcyjnej i każdy kto szuka alternatywy dla mięsa drobiowego.

 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj