Jeśli chcesz przygotować wykwintną kolację w ekspresowym tempie, koniecznie wypróbuj nasz przepis na krewetki z czosnkiem i świeżą kolendrą. Najlepiej podawać je z chrupiącą bagietką.
Czas przygotowania: 20 min.
Składniki (2-3 porcje):
– krewetki oczyszczone-świeże lub mrożone (200 g)
– czosnek (4 ząbki)
– kolendra (1/2 pęczka)
– papryczka chilli (1 szt.)
– cytryna (60g/1 szt.)
– masło klarowane lub oliwa rafinowana (3 łyżki)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Rozgrzej tłuszcz na patelni. Dodaj posiekany czosnek oraz chilli. Smaż ok. 1 min.
Krok 2.
Dodaj rozmrożone lub świeże krewetki osuszone ręcznikami papierowymi.
Krok 3.
Smaż na średnim ogniu ok. 5 min. mieszając od czasu do czasu.
Krok 4.
Dodaj ¾ posiekanej kolendry i smaż jeszcze przez 1 min.
Krok 5.
Zdejmij patelnię z kuchenki. Skrop całość sokiem z cytryny. Przed podaniem posyp krewetki resztą kolendry.
Krewetki są bardzo dobrym źródłem chudego białka. Mogą sięgać po nie osoby na diecie redukcyjnej i każdy kto szuka alternatywy dla mięsa drobiowego.