Zielone koktajle to szybki sposób na dostarczenie porcji warzyw. Jeśli nie masz czasu na zrobienie sałatki…zmiksuj ją!
Czas przygotowania: 5 min.
Składniki (1 porcja):
– jarmuż (2 garście/40 g)
– banan (1/2 szt./60 g)
– jabłko (1 szt./200 g)
– imbir świeży (1 łyżeczka)
– woda (1/2 szkl./120 ml)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Umyj owoce i jarmuż.
Krok 2.
Pokrój owoce na mniejsze części i wrzuć do blendera razem z jarmużem i imbirem.
Krok 3.
Zalej wszystko wodą i zmiksuj.
Jarmuż jest źródłem błonnika, witaminy C i K, wapnia, potasu oraz sulforafanu – silnego przeciwutleniacza mającego właściwości antynowotworowe.