powiększ zdjęcie

KASZA BULGUR ZE SZPARAGAMI I ORZECHAMI

06.08.2014

Letnia sałatka

Letnia sałatka o orzechowo-miętowym smaku. Można spożywać ją na ciepło i na zimno.

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki (2 porcje):
– kasza bulgur (1/2 szkl.)

– szparagi białe lub zielone (1/2 pęczka)

– orzechy nerkowca lub migdały (1 garść)

– oliwa z oliwek (1 łyżka)

– świeża mięta (1 garść)

– pieprz, sól

– bazylia (do dekoracji)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Ugotuj kaszę.

Krok 2.

Szparagi umyj i obierz (tylko białe). Gotuj 5-7 minut w lekko osolonej wodzie.

Krok 3.

Posiekaj miętę i orzechy.

Krok 4.

Wymieszaj składniki. Polej oliwą. Dodaj pieprz i sól do smaku.

 

Kasza bulgur jest składnikiem kuchni azjatyckiej i orientalnej. Przygotowywane są z niej sałatki, zupy, dania główne i zapiekanki. Robi się z niej tradycyjną zupę turecką Tarhan. 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj