Dla tych, co stronią od warzyw – grillowana karkówka. Niby polski klasyk, ale jednak z niecodzienną marynatą. Pyszne smaki południa, czyli oliwa z oliwek, czosnek oraz ocet balsamiczny z Modeny. Czego chcieć więcej… wiem, pogody 🙂
Składniki marynaty:
- 100 ml oliwy z oliwek
- 50 ml octu balsamicznego
- dwie łyżki miodu
- dwie łyżki musztardy dijon
- trzy ząbki czosnku
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka pieprzu
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
- Do pojemnika wkładamy nasz karczek. Dodajemy wszystkie składniki, czosnek siekamy lub wyciskamy. Mieszamy dokładnie składniki i obtaczamy nimi mięso, ja robię to ręką.
- Teraz nasz smakowity kąsek musimy odstawić na dwa dni w chłodne miejsce (lodówka lub jeśli przed świętami nie mamy miejsca – balkon)
- Wkładamy na dwie godziny do piekarnika rozgrzanego do 180° w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Ostatnie pół godziny pieczemy bez przykrycia, zmniejszając temperaturę do 150°.
Można podawać na ciepło od razu po wyjęciu z piekarnika jako danie obiadowe, lub na zimno na kanapki.