SAŁATKA ŚLEDZIOWA
Śledź musi obowiązkowo znaleźć się na wigilijnym stole. Zazwyczaj podawany jest w tłustej śmietanie lub oleju. Nasza sałatka jest znacznie mniej kaloryczna.
Czas przygotowania: 10 min.
Składniki:
– filety śledziowe a la matias (300 g/3 szt.)
– cebula czerwona (1 szt.)
– suszone pomidory w oleju (8 szt.)
– ogórki konserwowe (2 szt.)
– kapary (50 g/ ½ op.)
– pestki dyni (1 łyżka)
– pieprz (ok. ½ łyżeczki)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Pokrój śledzie w drobne paski. Poszatkuj cebulę.
Krok 2.
Pokrój w kostkę ogórki i pomidory.
Krok 3.
Dodaj kapary oraz pestki dyni.
Krok 4.
Wymieszaj składniki. Dodaj pieprz do smaku.
Śledzie należą do ryb tłustych. Mają sporo pełnowartościowego białka oraz ok. 16% tłuszczu, przy czym ¾ stanowią prozdrowotne jedno- i wielonienasycne kwasy tłuszczowe. Śledzie zawierają również witaminę A, E oraz D, której odpowiednie spożycie jest ważne zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.