powiększ zdjęcie

SAŁATKA ŚLEDZIOWA

17.12.2014

14

SAŁATKA ŚLEDZIOWA

Śledź musi obowiązkowo znaleźć się na wigilijnym stole. Zazwyczaj podawany jest w tłustej śmietanie lub oleju. Nasza sałatka jest znacznie mniej kaloryczna.

Czas przygotowania: 10 min.

Składniki:

– filety śledziowe a la matias (300 g/3 szt.)

– cebula czerwona (1 szt.)

– suszone pomidory w oleju (8 szt.)

– ogórki konserwowe (2 szt.)

– kapary (50 g/ ½ op.)

– pestki dyni (1 łyżka)

– pieprz (ok. ½  łyżeczki)

13 12 14

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Pokrój śledzie w drobne paski. Poszatkuj cebulę.

Krok 2.

Pokrój w kostkę ogórki i pomidory.

Krok 3.

Dodaj kapary oraz pestki dyni.

Krok 4.

Wymieszaj składniki. Dodaj pieprz do smaku.

 

Śledzie należą do ryb tłustych. Mają sporo pełnowartościowego białka oraz ok. 16% tłuszczu, przy czym ¾ stanowią prozdrowotne jedno- i wielonienasycne kwasy tłuszczowe. Śledzie zawierają również witaminę A, E oraz D, której odpowiednie spożycie jest ważne zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj