Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z wieloma tradycjami. Jedną z nich jest zastawienie wigilijnego stołu 12 daniami. Co powinno się wśród nich znaleźć? Sprawdź naszą listę tradycyjnych potraw.
Wiele rodzin rozpoczyna wieczerzę wigilijną od świątecznych życzeń i przełamania się opłatkiem, a następnie zasiada do pierwszego dania – barszczu z uszami. Czerwony barszcz w Wigilię zawsze smakuje wyjątkowo, a uszka, które można w nim odnaleźć są zawsze pyszne.
To kolejna potrwa, która bardzo często pojawia się na świątecznym stole. Zupa grzybowa to wspomnienie jesiennych, leśnych zbiorów, które świetnie sprawdzają się w Wigilię.
Pierogi są szczególnie ważne w polskiej tradycji ze względu na uwielbiany przez Polaków smak. Ich wigilijna wersja jest wyjątkowa – połączenie kapusty z grzybami to niemalże połączenie idealne.
Ryba, która najczęściej pojawia się na świątecznym stole to właśnie karp, przygotowany w rozmaity sposób. Najczęściej smażony i podawany na ciepło, choć niektórzy preferują rybne wariacje z karpiem w roli głównej.
Świetna przekąska do barszczu, ale występuje również jako oddzielne danie. Sprawdza się w Wigilię, ponieważ to danie wegetariańskie.
Danie bardzo podobne do krokietów i często stosowane zamiennie z nimi.
Taka wersja kapusty jest szczególnie często przygotowywana przez starsze pokolenie, ale trudno sobie wyobrazić wigilijny stół bez tej propozycji. Kapusta z grochem, choć nie należy do najlżejszych dań, pojawia się jako jedno z 12 dań podczas tej wyjątkowej wieczerzy.
Wigilijna kolacja nie może odbyć się bez ryby. Jeżeli rezygnujemy z karpia, warto postawić na rybę po grecku, bo choć nie brzmi jak polskie danie – jest bardzo popularne właśnie na polskich stołach.
Zdrowa i smaczna sałatka jarzynowa może znaleźć się na wigilijnym stole. Zastosowanie różnego rodzaju warzyw daje jej niepowtarzalny smak i sprawia, że jest lubiana przez każdego.
Słodkie połączenie, w którym zasmakują się nie tylko dzieci, ale również dorośli. Kutia to smak Bożego Narodzenia i co roku trzeba choć odrobinę spróbować.
Słodka propozycja dla łasuchów. Makowiec z rodzynkami to wypiek, który często pojawia się w polskich domach w grudniu, a szczególnie wyjątkowo smakuje w Boże Narodzenie.
Jest nie tylko smaczny, ale i wspomaga pracę jelit, co z pewnością jest przydatne podczas świąt. Specyficzny smak i zapach kompotu z suszu na myśl przynosi zimowe wspomnienia, a przygotowany na wigilijny stół – jest dopełnieniem całej kolacji. Warto przygotować go na bazie filtrowanej wody, dzięki czemu jego smak będzie wyrazisty i jeszcze bardziej aromatyczny.
Zastawienie wigilijnego stołu 12 daniami to tradycja, która jest nadal pielęgnowana w wielu rodzinach. Oczywiście nie wszystkie z wymienionych potraw muszą się na nim znaleźć. Powyższy spis to lista popularnych przepisów, które królują w polskich domach. Warto jednak dodać, że wiele rodzin posiada własne tradycje, które praktykuje w czasie świąt.