Buraki warto jeść na wszelkie sposoby. Wcześniej podawaliśmy przepis na sałatkę z buraków. Poniżej proponujemy pyszny i rozgrzewający krem z buraków.
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki (4-6 porcji):
– buraki (2 szt.)
– ziemniaki (1 szt.)
– marchew (1 szt.)
– jabłko (1 szt.)
– cebula czerwona (1 szt.)
– oliwa z oliwek (1 łyżka)
– bulion warzywny lub drobiowy (750 ml)
– sól, pieprz (do smaku)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Obierz warzywa, a następnie pokrój je na małe kawałki.
Krok 2.
Rozgrzej oliwę w dużym garnku. Dodaj cebulę i podsmaż ją złoty kolor. Następnie dodaj resztę warzyw oraz pokrojone w plastry jabłko. Smaż mieszając przez kilka minut.
Krok 3.
Wlej do garnka bulion i gotuj zupę pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
Krok 4.
Zmiksuj zupę na gładki krem.
Krok 5.
Dopraw zupę solą i pieprzem.
Buraki mają działanie odkwaszające. Zawierają dużo kwasu foliowego oraz żelaza, dlatego są polecane kobietom w ciąży oraz osobom z anemią.