Według Międzynarodowego Oddziału Specjalnego ds. OtyłoścI WHO (International Obesity Task Force) na świecie około 155 milionów dzieci w wieku szkolnym ma nadwagę lub otyłość. W krajach Unii Europejskiej nadwagę i otyłość diagnozuje się u co czwartego dziecka. W Polsce problem ten dotyczy ok. 16% dzieci i młodzieży w wieku od 6 do 19 lat. Na szczęście właściwe odżywianie i ruch mogą skutecznie leczyć otyłość.
SŁODKI, PULCHNY SZKRAB
Wciąż pokutuje mit, że ,,puszyste” dziecko jest dobrze odżywione, czyli zdrowe, a z nadwagi prędzej czy później wyrośnie. Lekarze alarmują, że występowanie otyłości u dzieci skutkuje poważnymi następstwami zdrowotnymi, które mogą pojawić już w wieku rozwojowym lub dopiero w dorosłości. Przeczekiwanie lub ignorowanie tego problemu prowadzi do komplikacji zdrowotnych oraz zwiększa ryzyko, że dziecko będzie w przyszłości otyłym dorosłym. Udowodniono bowiem, że w porównaniu do rówieśników z prawidłową masą ciała dzieci otyłe są 6–7-krotnie bardziej zagrożone otyłością w wieku dorosłym (około 80% otyłych nastolatków zostaje otyłymi dorosłymi) oraz, że otyłość występująca w wieku młodzieńczym związana jest ze zwiększoną zachorowalnością oraz śmiertelnością po 60-tym roku życia.
Powikłania otyłości to m.in.: zespół metaboliczny, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu 2, zaburzenia endokrynologiczne, stłuszczenie wątroby, płaskostopie, ale również problemy emocjonalne i psychospołeczne oraz emocjonalne.
MAŁO RUCHU I PUSTE KALORIE
Dzieci są lustrem, w którym możemy dostrzec identyczne niedostatki zachowań prozdrowotnych, jakie występują w naszym stylu życia. Ponad 70% dziewcząt w wieku gimnazjalnym nie spożywa codziennie warzyw i owoców, 1/3 z nich nie jada śniadań, a jedynie 10% uprawia regularną aktywność fizyczną. Jedynie 1 na 10 przypadków otyłości jest spowodowanych czynnikami genetycznymi. Ponad 90% przypadków to skutek długotrwałego i przewlekłego spożywania zbyt dużej ilości kalorii w porównaniu do zapotrzebowania. Nieprawidłowe żywienie, dostęp do wysoko przetworzonych, kalorycznych produktów i ich wszechobecna reklama oraz spadek aktywności fizycznej i siedzący tryb życia to główne przyczyny epidemii otyłości wśród dzieci.
Jak więc sobie z tym poradzić?
Oto kilka cennych wskazówek, które ułatwią prowadzenie prawidłowych zmian:
JAKA DIETA?
W walce z nadmiernymi kilogramami u dziecka powinna uczestniczyć cała rodzina oraz szkoła. Najskuteczniejsze metody obniżania masy ciała dzieci szkolnych i nastolatków to programy kompleksowe obejmujące korektę zachowań żywieniowych, zwiększenie aktywności fizycznej oraz wparcie psychologiczne. Leczenie otyłości u dzieci, podobnie jak u dorosłych, nie jest szybką i jednorazową kuracją. Jest to proces, który wymaga zaangażowania i trwałej zmiany stylu życia całej rodziny. Oczywiście podstawową leczenia otyłości jest ograniczenie kalorii, ale nie wystarczy ,,jeść mniej”.
Dieta dziecka z nadwagą lub otyłością powinna być:
– ubogo energetyczna
Taka dieta pozwoli na uzyskanie ujemnego bilansu energetycznego (spalanie kalorii musi być większe niż ich spożycie).
– bogata w witaminy i składniki mineralne, zwłaszcza wapń
Z badań wynika, że dzieci mają niedobory wapnia. W codziennej diecie dziecka powinny znaleźć się 2-3 porcje mleka i nabiału.
– uboga w cukier rafinowany (słodycze, soki i napoje), produkty o dużej zawartości tłuszczu
Nie należy jednak całkowicie eliminować cukru i tłuszczu, ale włączyć do diety jego zdrowsze wersje (pieczywo razowe, kasze, brązowy ryż i makaron, ryby, oliwę z oliwek).
– różnorodna i zbilansowana
W diecie powinny się znaleźć wszystkie produkty z piramidy żywieniowej.
Bibliografia: