powiększ zdjęcie

OTYŁOŚĆ U DZIECI. CZY MAMY POWÓD DO ZMARTWIEŃ?

18.11.2014

otylosc1

Według Międzynarodowego Oddziału Specjalnego ds. OtyłoścI WHO (International Obesity Task Force) na świecie około 155 milionów dzieci w wieku szkolnym ma nadwagę lub otyłość. W krajach Unii Europejskiej nadwagę i otyłość diagnozuje się u co czwartego dziecka. W Polsce problem ten dotyczy ok. 16% dzieci i młodzieży w wieku od 6 do 19 lat. Na szczęście właściwe odżywianie i ruch mogą skutecznie leczyć otyłość.   

 

SŁODKI, PULCHNY SZKRAB

otylosc2Wciąż pokutuje mit, że ,,puszyste” dziecko jest dobrze odżywione, czyli zdrowe, a z nadwagi prędzej czy później wyrośnie. Lekarze alarmują, że występowanie otyłości u dzieci skutkuje poważnymi następstwami zdrowotnymi, które mogą pojawić już w wieku rozwojowym lub dopiero w dorosłości. Przeczekiwanie lub ignorowanie tego problemu prowadzi do komplikacji zdrowotnych oraz zwiększa ryzyko, że dziecko będzie w przyszłości otyłym dorosłym. Udowodniono bowiem, że w porównaniu do rówieśników z prawidłową masą ciała dzieci otyłe są 6–7-krotnie bardziej zagrożone otyłością w wieku dorosłym (około 80% otyłych nastolatków zostaje otyłymi dorosłymi) oraz, że otyłość występująca w wieku młodzieńczym związana jest ze zwiększoną zachorowalnością oraz śmiertelnością po 60-tym roku życia.

Powikłania  otyłości to m.in.:  zespół metaboliczny, nadciśnienie tętnicze,  cukrzyca typu 2, zaburzenia endokrynologiczne, stłuszczenie wątroby, płaskostopie, ale również problemy emocjonalne i psychospołeczne oraz emocjonalne.

 

MAŁO RUCHU I PUSTE KALORIE

otylosc3Dzieci są lustrem, w którym możemy dostrzec identyczne niedostatki zachowań prozdrowotnych, jakie występują w naszym stylu życia.  Ponad 70% dziewcząt w wieku gimnazjalnym nie spożywa codziennie warzyw i owoców, 1/3 z nich nie jada śniadań, a jedynie 10% uprawia regularną aktywność fizyczną. Jedynie 1 na 10 przypadków otyłości jest spowodowanych czynnikami genetycznymi. Ponad 90% przypadków to skutek długotrwałego i przewlekłego spożywania zbyt dużej ilości kalorii w porównaniu do zapotrzebowania. Nieprawidłowe żywienie, dostęp do wysoko przetworzonych, kalorycznych produktów i ich wszechobecna reklama oraz spadek aktywności fizycznej i siedzący tryb życia to główne przyczyny epidemii otyłości wśród dzieci.

 

Jak więc sobie z tym poradzić?

Oto kilka cennych wskazówek, które ułatwią prowadzenie prawidłowych zmian:

  1. Ogranicz w diecie dziecka słodycze i tłuste produkty oraz potrawy. Zmniejsz kaloryczność jego diety w stosunku do ilości kalorii zalecanej dla danej grupy wiekowej.
  2. Nie ograniczaj w diecie białka, a jedynie węglowodany i tłuszcze.
  3. Zwiększ spożycie warzyw, owoców, ryb i nabiału.
  4. Zachęcaj dziecko do aktywności fizycznej, którą lubi (min. 60 min. dziennie).
  5. Świeć przykładem. Jedz zdrowo i bądź aktywny fizycznie. Twoja postawa i nastawienie do zdrowego stylu życia wpływa na podejście twojego dziecka.
  6. Wprowadź zasady zdrowego stylu życia dla całej rodziny.

 

JAKA DIETA?

otylosc4W walce z nadmiernymi kilogramami u dziecka powinna uczestniczyć cała rodzina oraz szkoła. Najskuteczniejsze metody obniżania masy ciała dzieci szkolnych i nastolatków to programy kompleksowe obejmujące korektę zachowań żywieniowych, zwiększenie aktywności fizycznej oraz wparcie psychologiczne.  Leczenie otyłości u dzieci, podobnie jak u dorosłych, nie jest szybką i jednorazową kuracją. Jest to proces, który wymaga zaangażowania i trwałej zmiany stylu życia całej rodziny. Oczywiście podstawową leczenia otyłości jest ograniczenie kalorii, ale nie wystarczy ,,jeść mniej”.

 

Dieta dziecka z nadwagą lub otyłością powinna być:

– ubogo energetyczna

Taka dieta pozwoli na uzyskanie ujemnego bilansu energetycznego (spalanie kalorii musi być większe niż ich spożycie).

– bogata w witaminy i składniki mineralne, zwłaszcza wapń

Z badań wynika, że dzieci mają niedobory wapnia. W codziennej diecie dziecka powinny znaleźć się 2-3 porcje mleka i nabiału.

– uboga w cukier rafinowany (słodycze, soki i napoje), produkty o dużej zawartości tłuszczu

Nie należy jednak całkowicie eliminować cukru i tłuszczu, ale włączyć do diety jego zdrowsze wersje (pieczywo razowe, kasze, brązowy ryż i makaron, ryby, oliwę z oliwek).

– różnorodna i zbilansowana

W diecie powinny się znaleźć wszystkie produkty z piramidy żywieniowej.

 

Bibliografia:

  1. Obuchowicz A. (2005): Epidemiologia nadwagi i otyłości — narastającego problemu zdrowotnego w populacji dzieci i młodzieży, Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii, t. 1, 3, s. 9–12.
  2. Małecka-Tendera E., Socha P.: Otyłość u dzieci i młodzieży, wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2011, s. 81-100.
  3. Oblacińska A., Woynarowska B. (2014): Stan zdrowia dzieci i młodzieży w Polsce, Infos, t. 10, s. 1­4.

 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj