Morwa biała (Morus alba L.) jest rośliną od wieków używaną w medycynie Dalekiego Wschodu. Prowadzone w ostatnich latach liczne badania dowodzą, że zawarte w liściach morwy związki polifenolowe mogą być wykorzystywane w prewencji chorób cywilizacyjnych powstających w wyniku działania wolnych rodników, w tym cukrzycy typu 2, chorobom układu krążenia i układu nerwowego oraz chorobom nowotworowym.
Morwa biała (Morus alba) to niewielkie, osiągające max. ok. 3 m wysokości drzewo, którego liście są pożywieniem dla wytwarzających jedwab larw jedwabników. Pochodzi z Chin, jednak aktualnie jest uprawiana praktycznie na całym świecie. W niektórych krajach popularne są owoce morwy białej, jednak to jej liście są znanym od wieków naturalnym lekiem o właściwościach przeciwgorączkowych, antybakteryjnych i antywirusowym.
MORWA BIAŁA W LECZENIU CUKRZYCY
Cukrzyca jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia, a z roku na rok liczba chorych na tę chorobę dramatycznie wzrasta. Już ponad 220 milionów ludzi na świecie choruje na cukrzycę i szacuje się, że liczba ta może być za 15 lat 2 razy większa. Cukrzyca to choroba metaboliczna charakteryzująca się przewlekłą hiperglikemią, zaburzeniami metabolizmu węglowodanów, tłuszczów oraz białek, z powodu defektu wydzielania i/lub działania insuliny. Cukrzyca powoduje szereg skutków ubocznych i przewlekłe uszkodzenia, dysfunkcje oraz niewydolność różnych narządów. W przebiegu cukrzycy zwiększa się stres oksydacyjny wynikający z niekontrolowanego powstawania wolnych rodników. Badania potwierdzają, że antyutleniacze, zdolne do niszczenia wolnych rodników są skuteczne w zapobieganiu i niwelowaniu skutków ubocznych cukrzycy. Jedną z metod jej leczenia jest przyjmowanie roślinnych preparatów zawierających przeciwutleniacze. Liście morwy zawierają również szereg związków biologicznie czynnych, w tym antyutleniacze. Obecne są w nich m. in. fitosterole (β- stigmasterol, sitosterol, glukozyd β-D-sitosterolu, kampesterol), olejki eteryczne, kwasy organiczne (octowy, walerianowy, propionowy, salicylowy), aminokwasy (kwas asparaginowy i glutaminowy), witaminy (A, B1, B2, C), minerały cynk (miedź, mangan, bor, żelazo).
Liście morwy zawierają antyoksydanty (m.in. kwercetynę i kwercytrynę), które nie tylko chronią komórki przed uszkodzeniem, ale również hamują wytwarzanie sorbitolu. Podwyższony poziom sorbitolu może prowadzić do groźnych powikłań w funkcjonowaniu układu nerwowego (neuropatie), oczu (zaćma) i nerek (nefropatie).
MORWA BIAŁA OBNIŻA POZIOM CUKRU
Antyhiperglikemiczne działanie liście morwy było już znane i wykorzystywane w starożytnej medycynie. Również współczesne prace badawcze potwierdzają, że zawarte w liściach morwy związki wykazują działanie podobne do leków przeciwcukrzycowych poprzez blokowanie specyficznych enzymów (α- i β-glukozydazy). Glukozydazy trawią w jelicie cienkim pochodzące z pokarmu cukry złożone do glukozy, więc ograniczenie ich aktywności skutkuje wolniejszym uwalaniem glukozy do krwi, a w konsekwencji – obniżeniem poposiłkowej glikemii.
W leczeniu cukrzycy korzystne jest również przyjmowanie preparatów z liści morwy z propolisem. Badania kliniczne wykazały, że pacjenci z cukrzycą typu 2, którzy przyjmowali propolis mieli niższy poziomu glikemii na czczo oraz hemoglobiny glikowanej. Preparaty z liści morwy białej, które są dopuszczone do obrotu w Polsce, występują w formie tabletek i zawierają albo standaryzowany ekstrakt z liści morwy białej lub jej sproszkowane liście.
Bibliografia: