Truskawki kojarzą nam się z latem i wakacjami. Mimo, że dostępne są przez cały rok, to najsmaczniejsze kupimy jedynie w czerwcu. Owoce te lubiane są za smak, piękny kolor i zapach. Najczęściej jadamy je same lub dodajemy do słodkich deserów czy ciast, nie zdając sobie sprawy z ich prozdrowotnej mocy.
Truskawki są krzyżówką dwóch odmian poziomek, a jego twórcą był botanik króla Ludwika XIV, Antoine Nicolas Duchesne. Truskawki pojawiły się w sprzedaży w Londynie ok. 1830 roku i początkowo ze względu na wysoką cenę były dostępne jedynie da osób zamożnych. Uznawane były one nie tylko za smaczny owoc, ale i lekarstwo na wiele przypadłości.
Aktualnie truskawki uprawiane są w całej strefie klimatu umiarkowanego. Polska jest trzecim w Unii Europejskiej i dziesiątym na świecie producentem tych owoców. W unijnym rejestrze Chronionych Oznaczeń Geograficznych widnieje Truskawka kaszubska, która dzięki specyficznym warunkom dojrzewania charakteryzuje się bardzo słodkim smakiem.
Bomba witaminowa
Truskawki są bogate w witaminę C, która jest niezbędnym składnikiem diety. Szklanka truskawek zawiera ok. 80 mg witaminy C, czyli 120% dziennego zapotrzebowania u dorosłych.
Witamina C (kwas askorbinowy) pełni wiele ważnych funkcji m. in.: hamuje utlenianiu frakcji LDL cholesterolu, co zapobiega powstawaniu miażdżycy. Udowodniono, że spożywanie 180 mg witaminy C dziennie podnosi poziom ,,dobrego” cholesterolu HDL. Aby uzyskać prozdrowotne korzyści antyoksydacyjne i zahamować szkodliwe działanie ,,złego” cholesterolu LDL, wystarczy spożywać dziennie 160 mg witaminy C, czyli np. 250 g truskawek.
Witamina C działa przeciwzapalnie, dlatego jest również stosowana m. in. w zakażeniach, astmie, zapaleniach i zaćmie. Ponadto wskazuje ona działanie antynowotworowe.
Badania wykazały, że witamina C w połączeniu z kwasem elagowym (antyoksydant) zawartym w truskawkach wspiera układ odpornościowy i neutralizuje niekorzystny wpływ substancji rakotwórczych, pochodzących ze środowiska czy z żywności. Truskawki neutralizują karcinogenne działanie nitrozoamin, występujących głównie w konserwowanych wędlinach i produktach mięsnych.
Słodka, odżywcza i niskokaloryczna
Truskawki zawierają również witaminy z grupy B, witaminę A i E oraz żelazo, wapń i fosfor. Mimo zawartości cukrów (głównie fruktozy, sacharozy i mannozy) truskawki są bardzo niskokaloryczne. Zawierają jedynie 33 kcal w 100 g (1/2 szkl.) Dla porównania 100 g żelków zawiera 342 kcal, czyli ponad dziesięć razy więcej. Spożywanie truskawek przez cukrzyków zmniejsza ryzyko powikłań cukrzycy, takich jak: nefropatia, retinopatia i neuropatia. Jednak ze względu na zawartość cukrów prostych powinni oni jadać je w małych porcjach.
Truskawki na dobry wzrok i piękną skórę
Truskawki zawdzięczają swoją piękną, czerwoną barwę karotenowi, czyli prowitaminie A, która jest niezbędna w procesie prawidłowego widzenia oraz ma wpływ na prawidłowy wzrost dzieci i młodzieży. Karotenoidy są wrażliwe na światło, tlen i wysoką temperaturę, dlatego przetwory truskawkowe należy przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach, w ciemnych oraz chłodnych pomieszczeniach. Truskawki nie tracą za to wartości odżywczej w niskiej temperaturze, dlatego można je zamrażać, aby móc sięgać po nie również poza sezonem zbiorów.
Truskawki to jedne z pierwszych pojawiających się na wiosnę owoców, które idealnie nadają się do odżywienia organizmu po zimie. Ponadto gaszą pragnienie i przynoszą ulgę w zaburzeniach układu moczowego oraz poprawiają trawienie. Zawarte w truskawkach pektyny pobudzają perystaltykę jelit, przez co zapobiegają rozwojowi raka jelita grubego i odbytnicy.
Regularne spożycie truskawek hamuje rozwój kamienia nazębnego, odżywia skórę i włosy. Mogą one być również stosowane jako składnik kosmetyków czy naturalnych maseczek.
Bibliografia: