Dieta alkalizująca polega na spożywaniu większej ilości produktów zasadotwórczych niż kwasotwórczych po to, aby wspomóc funkcjonowanie organizmu i zdrowie. Tradycyjna dieta zachodnia, która jest powszechna również w Polsce, opiera się głównie na produktach z grupy kwasotwórczych, które ,,zakwaszają” organizm i mogą przyczynić się do rozwoju chorób. Żywność alkalizująca w tym warzywa, które wg piramidy żywienia IŻŻ powinny być podstawą diety, w rzeczywistości są tylko dodatkiem.
Równowaga kwasowo-zasadowa
Dieta alkaliczna opiera się na produktach zasadotwórczych do których należą: warzywa, owoce, mleko, orzechy i ziarna.
Produkty kwasotwórcze ,,zakwaszające” organizm to: mięso, ryby, cukier, słodycze i produkty cukiernicze, nabiał, mąka i produkty mączne, produkty wysokoprzetworzone, słone przekąski, kawa, cola, alkohol, kofeina.
Dieta bogata w jony zakwaszające przyczynia się np.: do rozwoju dny moczanowej, kamicy nerkowej czy osteoporozy. Mocz o bardzo kwaśnym pH świadczy o zbyt małym spożyciu żywności zasadotwórczej.
Organizm, aby utrzymać stałe pH krwi i innych płynów wykorzystuje mechanizm regulacyjne takie jak reakcje buforowe, usuwanie produktów przemiany materii poprzez nerki i płuca (CO2). Jedynie u osób chorych np. ze schorzeniami lub uszkodzeniem nerek, płuc, cierpiących na anoreksję może dojść do kwasicy organizmu. W takich przypadkach wymagana jest natychmiastowa hospitalizacja.
W wyniku reakcji metabolicznych np. przemiany białek i tłuszczów tworzą się związki zakwaszające organizm. W rezultacie ich hydrolizy powstają jony zakwaszające: chlorkowe, siarczanowe, fosforanowe, szczawiowe.
Jony alkalizujące dostarczane są wraz z pożywieniem i wodą lub pobierane z tkanek. Do jonów alkalizujących należą m. in.: potasowy, sodowy, fluorkowy, magnezowy.
Woda-jony a pH
Zwiększając spożycie żywności oraz wody zawierającej jony alkalizujące wspomagamy organizm, który nie musi zużywać własnych zasobów do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej.
Dobrym źródłem jonów alkalizujących jest woda mineralna. Aby nasycić wodę kranową tymi jonami można używać filtrów magnezowych, która oczyszczają wodę z zanieczyszczeń i jednocześnie wzbogacają w magnez. Ważne, aby poprzez regularne picie wody neutralizować zakwaszający wpływ np. kawy i kofeiny.
Co jeść?
Jadłospis alkalizujący powinien być bogaty w warzywa (jarmuż, sałata, brokuły, pietruszka papryka, ogórek, cukinia, pomidory, buraki). Warzywa powinny być spożywane na surowo, w postaci świeżo wyciskanych soków, koktajli lub gotowane na parze tak, aby zachować jak najwięcej mikroelementów. Na drugim miejscu są owoce: cytrusy, melon, kiwi, awokado, truskawki, jabłka, morele, brzoskwinie itp. Ponadto należy spożywać orzechy, kiełki, nasiona (słonecznika, dyni), nasiona roślin strączkowych, miód naturalny.
Ilość spożywanych produktów alkalizujących powinien wynosić 80%. Resztę powinny stanowić zdrowe źródła białka i węglowodanów takie jak chude mięso, nabiał, ryby, jaja, produkty pełnoziarniste.
Podsumowując, zdrowy organizm jest w stanie utrzymać lekko zasadowe pH krwi, jednak z reguły musi radzić sobie z przewagą jonów kwasowych. Dlatego założeniem diety alkalicznej jest wspieranie naturalnych mechanizmów organizmu poprzez dostarczanie jonów zasadowych, a ograniczenie kwasowych, które i tak powstają w wyniku przemian metabolicznych. Nie musimy obawiać się ,,zakwaszenia”, jednak zwiększenie spożycia świeżych warzyw i owoców oraz wypijanie odpowiedniej ilości wody każdemu wyjdzie na zdrowie.
Żródło: