powiększ zdjęcie

Stop marnowaniu jedzenia

14.08.2018

Zastanów się, jak wiele jedzenia marnujesz. To nie tylko negatywnie wpływa na środowisko naturalne, ale również na Twój portfel! Wykorzystaj kilka prostych trików, które sprawią, że przestaniesz wyrzucać produkty spożywcze.

  1. Planuj zakupy

Nie kupuj produktów pod wpływem impulsu. Sprawdź, czego brakuje w Twojej lodówce i zastanów się, co ugotujesz w ciągu najbliższych kilku dni. Zrób listę zakupów i trzymaj się jej zamiast spacerować między alejkami w supermarkecie. Pozwoli Ci to również zaoszczędzić czas!

  1. Przeanalizuj wydatki na produkty spożywcze

Analizując wydatki z minionych miesięcy jesteś w stanie określić, ile wydajesz na jedzenie. Czy wiesz, ile pieniędzy ląduje w koszu razem z wyrzuconymi produktami? Pamiętaj o tym na zakupach. Dzięki temu zastanowisz się dwa razy nad zakupem niektórych rzeczy.

  1. Zadbaj o swoją lodówkę

Z lodówką warto się zaprzyjaźnić. Zadbana, systematycznie „sprzątana” lodówka to gwarancja dłuższego zachowania świeżości produktów spożywczych. Warto zwrócić uwagę na jej ustawienia – zaczynając od temperatury wewnątrz niej. Od 1 do 5 stopni Celsjusza to optymalne warunki dla większości produktów.

  1. Sprawdzaj datę ważności produktów

Sprawdzając datę ważności w sklepie unikniesz przykrej niespodzianki w domu, gdy okaże się, że data spożycia jest zbyt krótka. Analiza sytuacji w domowej lodówce jest równie ważna. Dzięki temu możesz zaplanować posiłki w ten sposób, aby w pierwszej kolejności wykorzystać to, co ma najkrótszy termin.

  1. Układaj zgodnie z datą

Co wybieramy z lodówki najczęściej? To, co jest najbliżej nas. Produkty z długim terminem ważności warto układać w tylnej części lodówki, natomiast te ze zbliżającą się datą – na brzegu. Sięgając po przekąskę wybierzemy to, co stoi pierwsze. W ten sam sposób z pewnością zrobią również inni domownicy, dzięki czemu szybciej wykorzystamy to, czego chcemy się „pozbyć”.

  1. Przechowuj zgodnie z zaleceniami producenta

Zalecenia dotyczące przechowywania produktów zazwyczaj nie są umieszczane na opakowaniach przypadkowo. Warto przestrzegać tych zaleceń, aby korzystać z zakupów dłużej i bezpieczniej.

  1. Podawaj umiarkowane porcje

Na talerze nakładaj niewielkie porcje, a przy podawaniu potraw zaznaczaj, że istnieje możliwość „dokładki” (i będzie to mile widziane 😊). Niedokończone porcje Twoich gości z pewnością wyląduje w koszu na śmieci.

  1. Przechowuj mądrze

Po obiedzie zostało więcej jedzenia? Możesz wykorzystać je kolejnego dnia. Pamiętaj jednak, że musi być odpowiednio przechowane. Aby produkty nie straciły świeżości i smaku – wykorzystaj pojemniki próżniowe. Próżnia to najlepsze warunki do przechowywania jedzenia.

  1. Nie obawiaj się zamrażania

Jeżeli wiesz, że nie wykorzystasz całego produktu, który kupiłeś, a możesz go zamrozić – zrób to. Będziesz sam sobie wdzięczny, gdy pewnego dnia wrócisz do domu zmęczony i głodny, a w lodówce będzie tylko światło. Zamrożony chleb może w takim momencie okazać się świetnym (i jedynym) rozwiązaniem.

  1. Segreguj śmieci

Pamiętaj o segregowaniu śmieci. Korzystaj również z koszy na bioodpady! Jeżeli mieszkasz w domu – zrób kompostownik i umieszczaj w nim tylko produkty, które się do tego nadają.

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj