Zastanów się, jak wiele jedzenia marnujesz. To nie tylko negatywnie wpływa na środowisko naturalne, ale również na Twój portfel! Wykorzystaj kilka prostych trików, które sprawią, że przestaniesz wyrzucać produkty spożywcze.
Nie kupuj produktów pod wpływem impulsu. Sprawdź, czego brakuje w Twojej lodówce i zastanów się, co ugotujesz w ciągu najbliższych kilku dni. Zrób listę zakupów i trzymaj się jej zamiast spacerować między alejkami w supermarkecie. Pozwoli Ci to również zaoszczędzić czas!
Analizując wydatki z minionych miesięcy jesteś w stanie określić, ile wydajesz na jedzenie. Czy wiesz, ile pieniędzy ląduje w koszu razem z wyrzuconymi produktami? Pamiętaj o tym na zakupach. Dzięki temu zastanowisz się dwa razy nad zakupem niektórych rzeczy.
Z lodówką warto się zaprzyjaźnić. Zadbana, systematycznie „sprzątana” lodówka to gwarancja dłuższego zachowania świeżości produktów spożywczych. Warto zwrócić uwagę na jej ustawienia – zaczynając od temperatury wewnątrz niej. Od 1 do 5 stopni Celsjusza to optymalne warunki dla większości produktów.
Sprawdzając datę ważności w sklepie unikniesz przykrej niespodzianki w domu, gdy okaże się, że data spożycia jest zbyt krótka. Analiza sytuacji w domowej lodówce jest równie ważna. Dzięki temu możesz zaplanować posiłki w ten sposób, aby w pierwszej kolejności wykorzystać to, co ma najkrótszy termin.
Co wybieramy z lodówki najczęściej? To, co jest najbliżej nas. Produkty z długim terminem ważności warto układać w tylnej części lodówki, natomiast te ze zbliżającą się datą – na brzegu. Sięgając po przekąskę wybierzemy to, co stoi pierwsze. W ten sam sposób z pewnością zrobią również inni domownicy, dzięki czemu szybciej wykorzystamy to, czego chcemy się „pozbyć”.
Zalecenia dotyczące przechowywania produktów zazwyczaj nie są umieszczane na opakowaniach przypadkowo. Warto przestrzegać tych zaleceń, aby korzystać z zakupów dłużej i bezpieczniej.
Na talerze nakładaj niewielkie porcje, a przy podawaniu potraw zaznaczaj, że istnieje możliwość „dokładki” (i będzie to mile widziane 😊). Niedokończone porcje Twoich gości z pewnością wyląduje w koszu na śmieci.
Po obiedzie zostało więcej jedzenia? Możesz wykorzystać je kolejnego dnia. Pamiętaj jednak, że musi być odpowiednio przechowane. Aby produkty nie straciły świeżości i smaku – wykorzystaj pojemniki próżniowe. Próżnia to najlepsze warunki do przechowywania jedzenia.
Jeżeli wiesz, że nie wykorzystasz całego produktu, który kupiłeś, a możesz go zamrozić – zrób to. Będziesz sam sobie wdzięczny, gdy pewnego dnia wrócisz do domu zmęczony i głodny, a w lodówce będzie tylko światło. Zamrożony chleb może w takim momencie okazać się świetnym (i jedynym) rozwiązaniem.
Pamiętaj o segregowaniu śmieci. Korzystaj również z koszy na bioodpady! Jeżeli mieszkasz w domu – zrób kompostownik i umieszczaj w nim tylko produkty, które się do tego nadają.