Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw goszczących na naszych stołach. Marchewka to bogactwo witamin i likopenu. Warto ją docenić, a smak tej zupy z pewnością będzie w tym pomocny.
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki (4 porcje):
– marchew (4-5 szt.)
– cebula (1 szt.)
– korzeń pietruszki (1 szt.)
– korzeń selera (1 duży kawałek)
– por (1 mały kawałek)
– kapusta (1 mały kawałek)
– pietruszka (1/2 garści)
– czosnek (1 ząbek)
– kiełki rzodkiewki lub słonecznika (2 garście)
– imbir (1 łyżeczka)
– pieprz, sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Zagotuj 1 litr wody filtrowanej i wrzuć do niej umyte oraz pokrojone warzywa. Gotuj bulion na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 45 min.
Krok 2.
Ostudź zupę, wyjmij wszystkie warzywa za wyjątkiem cebuli i marchwi. Zmiksuj zupę na krem.
Krok 3.
Dodaj imbir, sól i pieprz.
Krok 4.
Przelej zupę do miseczek i przybierz kiełkami.
Marchew jest bogata w prowitaminę A, czyli beta-karoten, który nadaje skórze zdrowy oliwkowy odcień i podkreśla opaleniznę. Zawiera również dużo likopenu, czyli antyoksydantu, który chroni wzrok przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.