powiększ zdjęcie

ZUPA JARZYNOWA

18.10.2018

Gdy robi się chłodniej, znacznie chętniej sięgamy po rozgrzewające, warzywe zupy. Często ratują nas przed przeziębiem i dodają enrgii, gdy brakuje nam jej w pochmurne dni. Klasyczna zupa jarzynowa na wywarze drobiowo-warzywnym to obowiązkowe danie na jesień.

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki (6 porcji):

– kalafior (1 szt./0,5 kg)

– fasolka szparagowa (100g)

– włoszczyzna (1 op.)

– ziemniaki (4 szt./400 g)

– cebula (½ szt./50 g)

– udka z kurczaka (2 szt./450 g)

– majeranek (1/2 łyżeczki)

– posiekana natka pietruszki (kilka łyżek)

– pieprz, sól

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

W dużym garnku zagotuj 2,5 l wody i dodaj umyte mięso. Gotuj na małym ogniu ok. 10 min., zbierz „szumowiny”.

Krok 2.

Umyj i obierz włoszczyznę, cebulę oraz ziemniaki. Pokrój warzywa na mniejsze kawałki i dodaj do zupy.

 Krok 2.

Fasolkę umyj i odetnij końcówki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do zupy.

Krok 3.

Kalafiora umyj i podziel na mniejsze kawałki.  Dodaj do gotującego się bulionu. Gotuj zupę na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj majeranek i dopraw zupę solą oraz pieprzem.

 Krok 5.

Wyjmij z zupy udka i oddziel mięso od skóry i kości. Dodaj mięso do zupy. Marchew oraz selera pokrój w kostkę i ponownie dodaj do zupy. Wlej zupę do miseczek i posyp posiekaną natką pietruszki.

 

Warto jeść warzywne zupy, ponieważ są niskokaloryczne, rozgrzewają, dostarczają wielu cennych składników odżywczych oraz zalecaną porcję warzyw.

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj