Gdy robi się chłodniej, znacznie chętniej sięgamy po rozgrzewające, warzywe zupy. Często ratują nas przed przeziębiem i dodają enrgii, gdy brakuje nam jej w pochmurne dni. Klasyczna zupa jarzynowa na wywarze drobiowo-warzywnym to obowiązkowe danie na jesień.
Czas przygotowania: 40 minut
– kalafior (1 szt./0,5 kg)
– fasolka szparagowa (100g)
– włoszczyzna (1 op.)
– ziemniaki (4 szt./400 g)
– cebula (½ szt./50 g)
– udka z kurczaka (2 szt./450 g)
– majeranek (1/2 łyżeczki)
– posiekana natka pietruszki (kilka łyżek)
– pieprz, sól
Krok 1.
W dużym garnku zagotuj 2,5 l wody i dodaj umyte mięso. Gotuj na małym ogniu ok. 10 min., zbierz „szumowiny”.
Krok 2.
Umyj i obierz włoszczyznę, cebulę oraz ziemniaki. Pokrój warzywa na mniejsze kawałki i dodaj do zupy.
Krok 2.
Fasolkę umyj i odetnij końcówki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do zupy.
Krok 3.
Kalafiora umyj i podziel na mniejsze kawałki. Dodaj do gotującego się bulionu. Gotuj zupę na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj majeranek i dopraw zupę solą oraz pieprzem.
Krok 5.
Wyjmij z zupy udka i oddziel mięso od skóry i kości. Dodaj mięso do zupy. Marchew oraz selera pokrój w kostkę i ponownie dodaj do zupy. Wlej zupę do miseczek i posyp posiekaną natką pietruszki.
Warto jeść warzywne zupy, ponieważ są niskokaloryczne, rozgrzewają, dostarczają wielu cennych składników odżywczych oraz zalecaną porcję warzyw.