powiększ zdjęcie

ZUPA CEBULOWA – KREM

29.04.2014

zupacebulowa1Cebula nie kojarzy się nam z wykwintną kuchnią, jednak zupa cebulowa z grzankami to charakterystyczne danie kuchni francuskiej. Cebula to źródło witaminy C, zwłaszcza w okresie zimy i przednówka, kiedy w sklepach nie ma jeszcze świeżych, gruntowych warzyw.

 

zupacebulowa2Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (4 porcje):
– cebule (5 szt.)
– ziemniaki (2 szt.)
– masło (1 łyżka)
– woda (1 l)
– por (1 szt.)
– marchew (1 szt.)
– seler (1 gruby plaster)
– jogurt naturalny 1,5% (1 szklanka)
– chleb lub bułka pszenna (4 kromki)
– ser topiony (4 plastry)
– gałka muszkatołowa (szczypta)
– sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

zupacebulowa3Krok 1.

Cebule obieramy, kroimy w plastry i smażymy na maśle przez ok. 15 min. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Krok 2.

Do garnka z wodą wrzucamy pora, marchew i selera. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 min.

Krok 3.

Dodajemy cebulę oraz ziemniaki do bulionu. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną.

Krok 4.

Układamy plastry sera na kromkach i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 0C przez ok. 15-20 min.

Krok 5.

Po ostudzeniu zupy miksujemy ją, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz dodajemy jogurt.

Cebula dzięki zawartości cennych przeciwutleniaczy nie tylko wspiera odporność, ale również redukuje poziom cukru we krwi oraz obniża poziom ,,złego” cholesterolu. Dzięki dużej zawartości siarki poprawia kondycję skóry, włosów  i paznokci.

zupacebulowa4

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj