Tradycyjny gulasz jest bardzo tłusty i ciężkostrawny. Nasza wersja jest odchudzona i zdrowa, bo nie ma w niej mięsa, które zastąpiliśmy dużą ilością warzyw.
Czas przygotowania: 45 min.
Składniki (4 porcje):
– kasza gryczana (200 g/2 torebki)
– fasolka szparagowa mrożona (100 g/2 garście)
– pomidory krojone w puszce (1 szt.)
– marchew (2 szt./100 g)
– cukinia (200 g/1 szt.)
– cebula czerwona (1 szt.)
– papryka czerwona (1 szt.)
– czosnek (2 ząbki)
– tymianek (1 łyżeczka)
– słodka papryka (1/2 łyżeczki)
– olej rzepakowy (1 łyżeczka)
– cukier (1 łyżeczka)
– pieprz, sól (do smaku)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Ugotuj kaszę. Fasolkę umieść w sitku na garnku z gotującą się kaszą i duś do miękkości.
Krok 2.
Poszatkuj cebulę. Pokrój paprykę i marchew w drobną kostkę, a cukinię w talarki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę.
Krok 3.
Wrzuć cebulę oraz resztę warzyw do garnka i zalej pomidorami. Dodaj słodką paprykę, tymianek, cukier, pieprz i sól. Duś aż warzywa będą miękkie.
Krok 4.
Pod koniec duszenia dodaj fasolkę oraz kaszę. Duś jeszcze kilka minut.
Gulasz to węgierskie danie narodowe. Tradycyjny gulasz składa się z dużej ilości mięsa, papryki i cebuli. Dawniej był gotowany w specjalnych kociołkach zawieszonych nad paleniskiem.