powiększ zdjęcie

Tłusty czwartek 2023. Zdradzamy przepis na faworki Magdy Gessler!

08.02.2023

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Co roku w lutym tego dnia przed cukierniami ustawiają się długie kolejki, by kupić puszyste pączki i delikatne, kruche faworki. Wyśmienite faworki w Tłusty Czwartek 2023 możemy przygotować samodzielnie. Poznaj przepis na przepyszne faworki Magdy Gessler!

Tradycja wypiekania faworków w tłusty czwartek jest w Polsce długa. Według niektórych źródeł nazwa faworki pochodzi od poznańskiej piekarni z ponad stuletnią tradycją o nazwie Fawor. Faworki miały w niej powstać przez przypadek, gdy jeden z początkujących cukierników do rozgrzanego oleju wrzucił wąski pasek ciasta na pączki. Bardziej prawdopodobna historia mówi, że faworki wywodzą się z Francji, a ich nazwa pochodzi od francuskiego słowa „faveur” oznaczającego „wstążeczkę”. Historycy z kolei skłaniają się ku tezie, że faworki wywodzą się z Niemiec lub Litwy. Niezależnie od tego, która teoria jest prawdziwa, pewne jest jedno – faworki na dobre zadomowiły się nad Wisłą!

Tłusty czwartek. Najlepsze cukiernie w Warszawie.

W 2022 roku były francuski dyplomata Philippe Faure wraz z krytykami kulinarnymi stworzył Liste 2022, czyli listę najlepszych cukierni na świecie. Co ciekawe, znalazło się na niej aż 10 cukierni z Polski, w tym 7 z Warszawy! Wśród nich m.in. cukiernia znanej w Polsce restauratorki, osobowości telewizyjnej, prowadzącej program “Kuchenne rewolucje” Magdy Gessler. Cukiernia o nazwie “Słodki Słony” znajduje się przy modnej w Warszawie ulicy Mokotowskiej i przyciąga tłumy nie tylko w Tłusty Czwartek. Klientów nie odstraszają nawet wysokie ceny. Kilogram faworków kosztuje tu ok. 150 złotych!

Tłusty czwartek kuchnia

Faworki Magdy Gessler w Twoim domu

Tłusty czwartek przepis

Dla osób, które nie mieszkają w Warszawie oraz dla tych, którzy nie chcą płacić astronomicznych cen w słynnej cukierni, przepis na faworki Magdy Gessler prezentujemy poniżej. Dzięki niemu szybko i łatwo przygotujemy ten rarytas samodzielnie w domu. Puszyste faworki od Gessler to idealny sposób na świętowanie Tłustego czwartku!

Przepis na faworki Magdy Gessler.

Sekret idealnych faworków tkwi we właściwie dobranych proporcjach i wysokiej jakości składnikach. Gdy te dwa warunki są spełnione, faworki wychodzą kruche, lekkie i delikatne, a ciasto rozpływa się w ustach.

Do przygotowania faworków Magdy Gessler potrzebujemy następujących składników: 600 g mąki pszennej, 2 łyżki smalcu, 15 żółtek, 200 g cukru, 6 łyżek śmietany, 2 łyżki spirytusu, 1 łyżka araku, 500 g smalcu do smażenia, 100 g cukru pudru i wanilia.

Faworki Magdy Gessler Przepis.

Jak zrobić faworki Magdy Gessler? To proste, a na dodatek… wcale nie tak czasochłonne jak mogłoby się wydawać! W pierwszej kolejności należy utrzeć smalec do konsystencji śmietany. Następnie wbić 15 żółtek, dodać cukier, wlać alkohol, śmietanę i wsypać mąkę. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto i rozwałkowujemy na cienką warstwę. Ciasto na faworki Magdy Gessler powinno być cienkie. Po rozwałkowaniu kroimy je w paski (wcześniej posypujemy mąką) i kroimy w paski o wymiarach 3×15 cm. Paski nacinamy wzdłuż po środku i przewijamy.

Tłusty czwartek faworki

Następnie rozgrzewamy w szerokim rondlu smalec. By sprawdzić, czy temperatura jest właściwa, należy wrzucić do niego kawałek ciasta. Jeśli od razu wypłynie, możemy przystąpić do smażenia. Faworki powinny nabrać złotego koloru. Z tego względu należy co pewien czas je przewracać. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Tłusty czwartek

Faworki z przepisu Magdy Gessler zachwycą Twoją rodzinę i przyjaciół. Co istotne, można zrobić je zaledwie w godzinę! Są więc też świetnym rozwiązaniem na niespodziewaną wizytę gościa! Przede wszystkim jednak idealnie nadają się na Tłusty Czwartek!

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj