Włoska prostota, głęboki smak orzechów, suszonych pomidorów i chrupiąca cukinia. Wszystkie składniki są dostępne zimą, a jednak to danie przypomina mi lato i ciepłe dni, kiedy mamy ochotę na zjedzenie czegoś lekkiego.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Wrzucamy do blendera rukolę (bazylię), kilka orzechów włoskich, ząbek czosnku, solimy i ucieramy z oliwą, dodajemy do masy starty parmezan.
Krok 2.
Na patelni podsmażamy cienkie plastry cukinii i suszone pomidory, lekko solimy.
Krok 3.
Gotujemy makaron al dente, odcedzamy, łączymy wszystkie składniki w garnku (sos pesto, usmażoną cukinię i makaron), wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem.
Płucząc ugotowany makaron w zimnej wodzie pozbywamy się cennej warstwy skrobi. Ma ona właściwości łączące makaron z sosem, więc po opłukaniu go, sos będzie „spływał” po makaronie. Makaron spłukujemy wodą tylko wtedy, gdy ma zostać użyty do sałatki.