powiększ zdjęcie

SPAGHETTI PESTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI I CUKINIĄ

14.03.2014

spaghetti1Włoska prostota, głęboki smak orzechów, suszonych pomidorów i chrupiąca cukinia. Wszystkie składniki są dostępne zimą, a jednak to danie przypomina mi lato i ciepłe dni, kiedy mamy ochotę na zjedzenie czegoś lekkiego. 

 

 

 

 

 

 

Czas przygotowania: 30 minut

spaghetti2Składniki:

  • makaron spaghetti
  • cukinia
  • suszone pomidory
  • orzechy włoskie
  • ząbek czosnku
  • parmezan
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

 


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Wrzucamy do blendera rukolę (bazylię), kilka orzechów włoskich, ząbek czosnku, solimy i ucieramy z oliwą, dodajemy do masy starty parmezan.

Krok 2.

Na patelni podsmażamy cienkie plastry cukinii i suszone pomidory, lekko solimy.

Krok 3.

Gotujemy makaron al dente, odcedzamy, łączymy wszystkie składniki w garnku (sos pesto, usmażoną cukinię i makaron), wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem.

 

Płucząc ugotowany makaron w zimnej wodzie pozbywamy się cennej warstwy skrobi. Ma ona właściwości łączące makaron z sosem, więc po opłukaniu go, sos będzie „spływał” po makaronie. Makaron spłukujemy wodą tylko wtedy, gdy ma zostać użyty do sałatki.

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj