Szpinak nie musi być nudny! Świeże liście szpinaku świetnie komponują się ze słonym smakiem koziego sera oraz słodyczą truskawek. Idealnym zwieńczeniem tej sałatki jest lekko kwaśny sos balsamiczny.
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki (2 porcje):
– świeży szpinak (2 garście)
– truskawki (1 garść)
– ser kozi sałatkowy (120 g/1 op.)
– pieprz
– oliwa z oliwek (1 łyżka)
– sos balsamiczny (do dekoracji)
POSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Umyj i osusz szpinak.
Krok 2.
Pokrój ser w kostkę.
Krok 3.
Pokrój truskawki na pół.
Krok 4.
Wymieszaj składniki, dodaj pieprz do smaku.
Krok 5.
Polej sałatkę oliwą i sosem balsamicznym.
Szpinak jest bogaty w witaminę C i żelazo. Zawiera również witaminy A, E, B1 i B2. Zawiera jednak sporą ilość szczawianów, które wiążą wapń, dlatego zawsze łącz szpinak z mlekiem lub nabiałem.