Lekka sałatka inspirowana kuchnią chińską. Propozycja dla zabieganych dbających o linię, którym znudziły się zwykłe kanapki.
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki (2 porcje):
– marchew (1-2 szt.)
– papryka czerwona( ½ szt.)
– tofu wędzone (kilka plastrów)
– kiełki fasoli mung (1 garść)
– pędy bambusa (2 łyżki)
– sok z cytryny (1 łyżeczka)
– pieprz (szczypta)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Marchewkę i paprykę myjemy, obieramy i kroimy w cienkie paski, a następnie umieszczamy w plastikowym pudełku.
Krok 2.
Kroimy tofu w kostkę.
Krok 3.
Dodajemy pędy bambusa i kiełki soi.
Krok 4.
Skrapiamy sałatkę sokiem z cytryny i dodajemy odrobinę pieprzu.
Tofu (produkowane z mleka sojowego) jest najczęściej spożywane jako substytut sera przez wegetarian i osoby uczulone na mleko krowie. Wynaleźli je chińczycy kilkaset lat p. n. e. Tofu to bogate źródło białka. Zawiera również wapń, żelazo, witaminy z grupy B oraz witaminę E.