powiększ zdjęcie

SAŁATKA Z TOFU I KIEŁKAMI FASOLI MUNG

18.04.2014

tofu1Lekka sałatka inspirowana kuchnią chińską. Propozycja dla zabieganych dbających o linię, którym znudziły się zwykłe kanapki.

Czas przygotowania: 5 minut
Składniki (2 porcje):
– marchew (1-2 szt.)
– papryka czerwona( ½ szt.)
– tofu wędzone (kilka plastrów)

– kiełki fasoli mung (1 garść)

– pędy bambusa (2 łyżki)

– sok z cytryny (1 łyżeczka)

– pieprz (szczypta)

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

tofu2Krok 1.

Marchewkę i paprykę myjemy, obieramy i kroimy w cienkie paski, a następnie umieszczamy w plastikowym pudełku.

Krok 2.

Kroimy tofu w kostkę.

Krok 3.

Dodajemy pędy bambusa i kiełki soi.

Krok 4.

Skrapiamy sałatkę sokiem z cytryny i dodajemy odrobinę pieprzu.
Tofu (produkowane z mleka sojowego) jest najczęściej spożywane jako substytut sera przez wegetarian i osoby uczulone na mleko krowie. Wynaleźli je chińczycy kilkaset lat p. n. e. Tofu to bogate źródło białka. Zawiera również wapń, żelazo, witaminy z grupy B oraz witaminę E.

 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj