Sałatka na słodko, ale bez dodatku cukru. Szybka w przygotowaniu i bardzo sycąca. Będzie w sam raz na drugie śniadanie w pracy lub szybki lunch.
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki (2 porcje):
– serek ricotta (1 opakowanie)
– rukola (1 opakowanie)
– granat (1 szt.)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Granat myjemy, przekrajamy na pół i wydrążamy łyżeczką.
Krok 2.
Ricottę kroimy w kostkę.
Krok 3.
Rukolę myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami.
Krok 4.
Łączymy składniki i delikatnie mieszamy.
Ser ricotta to jeden z nielicznych włoskich serów niedojrzewających wyglądem przypominający polski twaróg. Włosi z reguły przyrządzają go na słodko z dodatkiem owocowych polew i sosów. Jest też składnikiem ciast i włoskich pierożków tortellini. Ricotta zawiera dużo białka, jednak jest również dosyć tłusta. Procent tłuszczu wynosi w niej około 20-30%.