Dziś, jako pierwsze danie przedstawiam Wam moją ulubioną sałatkę z piersią kurczaka i żurawiną!
Do przyprawienia potrzebne nam będą:
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Na talerze rwiemy sałatę lodową i posypujemy rukolą (może być również raszponka, szpinak lub inna sałata). Obieramy ogórka (niestety zimowe długie mają grubą i gorzką skórkę), kroimy go i wraz z pomidorem rzucamy na sałatę. Cała pierś z kurczaka to porcja dla dwóch osób, należy ją umyć, doprawić solą i pieprzem. Smażymy na patelni lub grillujemy. Po ostygnięciu kroimy w paski i układamy na talerzu. Naszą prawie gotową sałatkę posypujemy suszoną żurawiną, oraz pestkami dyni (mi najbardziej smakują uprażone). Całość polewamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Na sam koniec dekorujemy parmezanem startym na grubych oczkach.
Można podawać z bagietką, choć moim zdaniem to byłby zbyt obfity posiłek – szczególnie na kolację.