Burak stał się ostatnio bardzo modnym warzywem. Buraki są nie tylko zdrowe, ale mogą być również smakowitym elementem nawet bardzo wyszukanych potraw.
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki (2-3 porcje):
– burak (350 g/1 szt.)
– mix sałat (150 g/1op.)
– pomarańcze sycylijskie (100 g/ ½ szt.)
– oliwa z oliwek (2 łyżki)
Sos:
– sok z pomarańczy ( ½ szt.)
– musztarda Dijon (2 łyżeczki)
– miód (1 łyżeczka)
– ocet balsamiczny (2 łyżki)
– pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Pokrój buraka w plastry.
Krok 2.
Wysmaruj formę do pieczenia oliwą. Układaj w niej plastry buraka. Skrop całość oliwą. Piecz w temp. 170o C przez ok. 20 min.
Krok 3.
Ostudzone buraki pokrój w paski i układaj na liściach sałaty.
Krok 4.
Wymieszaj składniki sosu i skrop nim sałatkę.
Krok 5.
Pokrój obraną połówkę pomarańczy w plastry i ozdób nimi sałatkę.
Buraki są bogactwem antyoksydantów i działających antynowotworowo betanin. Nie tracą one swoich właściwości pod wpływem wysokiej temperatury. Buraki możemy gotować, smażyć, piec oraz dodawać do słodkich wypieków. Więcej inspirujących przepisów na dania z buraka w zakładce Kulinaria.
Ułatwienia dostępu