powiększ zdjęcie

SAŁATKA Z BURAKA W SOSIE POMARAŃCZOWYM

07.01.2015

burak2

Burak stał się ostatnio bardzo modnym warzywem. Buraki są nie tylko zdrowe, ale mogą być również smakowitym elementem nawet bardzo wyszukanych potraw.

Czas przygotowania: 25 minut

burak1Składniki (2-3 porcje):
– burak (350 g/1 szt.)
– mix sałat (150 g/1op.)
– pomarańcze sycylijskie (100 g/ ½ szt.)
– oliwa z oliwek (2 łyżki)

Sos:
– sok z pomarańczy ( ½ szt.)
– musztarda Dijon (2 łyżeczki)
– miód (1 łyżeczka)
– ocet balsamiczny (2 łyżki)
– pieprz

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Pokrój buraka w plastry.

Krok 2.

Wysmaruj formę do pieczenia oliwą. Układaj w niej plastry buraka. Skrop całość oliwą. Piecz w temp. 170C przez ok. 20 min.

Krok 3.

Ostudzone buraki pokrój w paski i układaj na liściach sałaty.

 

Krok 4.

Wymieszaj składniki sosu i skrop nim sałatkę.

Krok 5.

Pokrój obraną połówkę pomarańczy w plastry i ozdób nimi sałatkę.

burak3

Buraki są bogactwem antyoksydantów i działających antynowotworowo betanin. Nie tracą one swoich właściwości pod wpływem wysokiej temperatury. Buraki możemy gotować, smażyć, piec oraz dodawać do słodkich wypieków. Więcej inspirujących przepisów na dania z buraka w zakładce Kulinaria.

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj

Ułatwienia dostępu