Czy makaron jest tuczący?
Jeśli spożywamy go w znacznej ilości i jest rozgotowany – owszem. Przyrządzając każdy powinniśmy pamiętać, żeby gotować go al dente. Tak przygotowany ma niższy indeks glikemiczy, w prostym tłumaczeniu – nie tyjemy od niego.
Porcja na jedną osobę powinna się wahać od 60 do 80 g.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Kroimy cebulę i czosnek – podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojoną pierś oraz suszone pomidory.
Krok 2.
Wstawiamy wodę na makaron. Przygotowujemy pomidory na grzanki: kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i świeżą bazylią. Bagietkę kroimy na kromki, wkładamy na 2 min. do rozgrzanego piekarnika.
Na patelnię dodajemy śmietanę i podgrzewamy mieszając, aby się nie ścięła. Doprawiamy i mieszamy z makaronem. Nakładamy na talerze.
SMACZNEGO!