Malinowy mus rozpływający się w ustach. Nie zawiera cukru i żelatyny. Można go zamrozić i jeść w postaci lodów.
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki (2 porcje):
– maliny (1 pudełeczko)
– ser ricotta (1 opakowanie/250 g)
– jogurt (1 opakowanie/180 g)
– stewia w proszku (2 łyżki)
– aromat waniliowy (1-2 krople)
– sok z cytryny (2 łyżeczki)
– liście mięty
Krok 1.
Zmiksuj umyte maliny blenderem.
Krok 2.
Przeciśnij zmiksowane maliny przez drobne sito, aby usunąć pestki.
Krok 3.
Dodaj stewię, ricottę, jogurt, sok z cytryny i aromat. Wymieszaj.
Krok 4.
Przelej mus do szklanek i ozdób listami mięty. Podawaj schłodzony.
Maliny zawierają dużo błonnika i są niskokaloryczne. Szklanka malin to jedynie 35 kcal. Taka porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Maliny są również bogate w witaminy z grupy B oraz kwas foliowy.