Jeśli znudziły się wam tradycyjne dodatki do chleba takie jak wędlina czy ser, polecamy domowej roboty pastę z łososia.
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki (2 porcje):
– łosoś wędzony (150 g)
– kremowy serek naturalny (1/2 op.)
– pomidory suszone w oleju (3 szt.)
– czarny sezam (1 łyżka)
– pieprz (szczypta)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Zmiksuj łososia z serkiem i pomidorami.
Krok 2.
Dodaj pieprz do smaku.
Krok 3.
Dodaj czarny pieprz i wymieszaj.
Krok 4.
Spożywaj z bagietką.
Czarny sezam był znany już w starożytnej Babilonii. Ceniony był ze względu na swoje właściwości lecznicze. Czarny sezam zawiera wapń, fosfor, magnez, żelazo oraz witaminę E. Poprawia trawienie, wzmacnia układ odpornościowy i sercowo-naczyniowy.