powiększ zdjęcie

KURCZAK CAPRESE

25.01.2018

 

Filety z kurczaka zapiekane z mozzarellą, pomidorami i bazylią to propozycja dla każdego fana kuchni śródziemnomorskiej. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt wizualny i smakowy jest rewelacyjny.

 

Czas przygotowania: 40 min.

Składniki (2-3 porcje):
– pierś kurczaka (2 szt./400 g)

– pomidory (2 szt./340 g)

– mozzarella (1 sz./125 g)

– bazylia (2 gałązki)

– oliwa z oliwek (1 łyżka)

– przyprawy: bazylia, oregano, tymianek (1 łyżeczka)

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Filety natnij w 4 – 5 miejscach nie przecinając mięsa na wylot. Dopraw mięso solą i pieprzem, natrzyj oliwą oraz przyprawami.

Krok 2.

Pokrój pomidory i mozzarellę w plastry.

 

Krok 3.

Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż plastry pomidorów, a na nich filety.

 

Krok 4.

Umieść w nacięciach naprzemiennie plastry mozzarelli i pomidorów. Na wierzchu ułóż listki bazylii.

Krok 5.

Piecz przez ok 35 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Przed podaniem ozdób danie listkami bazylii.

 

Nazwa ,,caprese” pochodzi od nazwy włoskiej wyspy Capri na Morzu Tyrreńskim. To podobno stamtąd pochodzi słynna sałatka caprese.

 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj