Filety z kurczaka zapiekane z mozzarellą, pomidorami i bazylią to propozycja dla każdego fana kuchni śródziemnomorskiej. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt wizualny i smakowy jest rewelacyjny.
Czas przygotowania: 40 min.
Składniki (2-3 porcje):
– pierś kurczaka (2 szt./400 g)
– pomidory (2 szt./340 g)
– mozzarella (1 sz./125 g)
– bazylia (2 gałązki)
– oliwa z oliwek (1 łyżka)
– przyprawy: bazylia, oregano, tymianek (1 łyżeczka)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Filety natnij w 4 – 5 miejscach nie przecinając mięsa na wylot. Dopraw mięso solą i pieprzem, natrzyj oliwą oraz przyprawami.
Krok 2.
Pokrój pomidory i mozzarellę w plastry.
Krok 3.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż plastry pomidorów, a na nich filety.
Krok 4.
Umieść w nacięciach naprzemiennie plastry mozzarelli i pomidorów. Na wierzchu ułóż listki bazylii.
Krok 5.
Piecz przez ok 35 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Przed podaniem ozdób danie listkami bazylii.
Nazwa ,,caprese” pochodzi od nazwy włoskiej wyspy Capri na Morzu Tyrreńskim. To podobno stamtąd pochodzi słynna sałatka caprese.