powiększ zdjęcie

KURCZAK Z BAZYLIĄ PO TAJSKU

26.04.2018

Ta popularna tajska uliczna potrawa znana jest w Tajlandii jako pad kra pao gai. W oryginalnym przepisie używa się ostrzejszej w smaku tajskiej bazylii, jednak dostanie jej poza Tajlandią może być wyzwaniem. Nasza ,,spolszczona” wersja ze słodką bazylią smakuje równie wyśmienicie.

Czas przygotowania: 25 min.

Składniki (1-2 porcje):
– pierś kurczaka (2 szt./200 g)

– czosnek (5 ząbków)

– papryczki chilli (4 szt.)

– bazylia (1 garść listków)

– olej rzepakowy (1 łyżka)

– sos ostrygowy (1 łyżeczka)

– sos sojowy jasny (1/2 łyżeczki)

– sos sojowy ciemny (1/2 łyżeczki)

– cukier (1/2 łyżeczki)

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Pokrój kurczaka na bardzo małe kawałki. Czosnek i chilli ubij w moździerzu. Możesz je również zmiażdżyć nożem.

Krok 2.

Wlej olej na wok lub dużą patelnię. Gdy olej będzie gorący dodaj chilli i czosnek.

Krok 3.

Mieszaj je przez ok. pół minuty, a następnie dodaj mięso. Mięso smaż mieszając przez ok. 2-3 minuty. Jeśli mięso zacznie wysychać, a będzie jeszcze surowe, dodaj kilka łyżek wody.

 Krok 4.

Pod koniec smażenia dodaj sos ostrygowy, jasny sos sojowy, cukier, a na koniec odrobinę ciemnego sosu sojowego. Wymieszaj i kontynuuj smażenie przez kolejne pół minuty.

Krok 5.

Dodaj  garść listków bazylii, wymieszaj, smaż jeszcze pół minuty i zdejmij patelnię z ognia. Podawaj z ryżem.

 

Możesz przygotować to danie z mięsem wieprzowym, owocami morza, a nawet tofu.

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj