Ta popularna tajska uliczna potrawa znana jest w Tajlandii jako pad kra pao gai. W oryginalnym przepisie używa się ostrzejszej w smaku tajskiej bazylii, jednak dostanie jej poza Tajlandią może być wyzwaniem. Nasza ,,spolszczona” wersja ze słodką bazylią smakuje równie wyśmienicie.
Czas przygotowania: 25 min.
Składniki (1-2 porcje):
– pierś kurczaka (2 szt./200 g)
– czosnek (5 ząbków)
– papryczki chilli (4 szt.)
– bazylia (1 garść listków)
– olej rzepakowy (1 łyżka)
– sos ostrygowy (1 łyżeczka)
– sos sojowy jasny (1/2 łyżeczki)
– sos sojowy ciemny (1/2 łyżeczki)
– cukier (1/2 łyżeczki)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Pokrój kurczaka na bardzo małe kawałki. Czosnek i chilli ubij w moździerzu. Możesz je również zmiażdżyć nożem.
Krok 2.
Wlej olej na wok lub dużą patelnię. Gdy olej będzie gorący dodaj chilli i czosnek.
Krok 3.
Mieszaj je przez ok. pół minuty, a następnie dodaj mięso. Mięso smaż mieszając przez ok. 2-3 minuty. Jeśli mięso zacznie wysychać, a będzie jeszcze surowe, dodaj kilka łyżek wody.
Krok 4.
Pod koniec smażenia dodaj sos ostrygowy, jasny sos sojowy, cukier, a na koniec odrobinę ciemnego sosu sojowego. Wymieszaj i kontynuuj smażenie przez kolejne pół minuty.
Krok 5.
Dodaj garść listków bazylii, wymieszaj, smaż jeszcze pół minuty i zdejmij patelnię z ognia. Podawaj z ryżem.
Możesz przygotować to danie z mięsem wieprzowym, owocami morza, a nawet tofu.