BAKŁAŻAN Z KUSKUSEM I SOSEM TAHINI
To danie jest smaczną propozycją, ale nie dla wegetarian. Przepis na bakłażan z kuskusem to niestandardowe danie obiadowe, bo czy obiad może być bez mięsa? Może!
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki (2porcje):
– bakłażan (1 szt.)
– kasza kuskus (1/2 szkl.)
– cebula (1/2 szt.)
– czosnek (1 ząbek)
– sos tahini (1 łyżka)
– ciecierzyca (1/2 puszki)
– pomidorki koktajlowe (1/2 op.)
– pietruszka natka (1/2 pęczka)
– papryka ostra (1/2 łyżeczki)
– pieprz, sól (szczypta)
– oliwa z oliwek (2 łyżeczki)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Przekrój bakłażan na pół i wydrąż miąższ. Posól i odstaw na kilka minut, a następnie opłucz i osusz papierowymi ręcznikami. Rozgrzej piekarnik do temp. 180o C.
Krok 2.
Zalej kuskus wrzątkiem, posól i odstaw na 5 minut.
Krok 3.
Zmiksuj ciecierzycę, cebulę, czosnek, sos tahini, paprykę w proszku, pieprz i sól.
Krok 4.
Pokrój pomidorki w ćwiartki i wymieszaj je z sosem i kaszą kuskus.
Krok 5.
Napełnij bakłażany farszem i piecz w piekarniku przez 20 minut.
Krok 6.
Poszatkuj natkę pietruszki i posyp nią danie.
Bakłażan (oberżyna) to tak naprawdę nie warzywo, a owoc jagodowy. Pochodzi z Indii. Jest bogaty w błonnik, potas, magnez oraz wapń.