powiększ zdjęcie

BAKŁAŻAN Z KUSKUSEM I SOSEM TAHINI

03.06.2014

BAKŁAŻAN Z KUSKUSEM I SOSEM TAHINI

To danie jest smaczną propozycją, ale nie dla wegetarian. Przepis na bakłażan z kuskusem to niestandardowe danie obiadowe, bo czy obiad może być bez mięsa? Może!

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (2porcje):

– bakłażan (1 szt.)

– kasza kuskus (1/2 szkl.)

– cebula (1/2 szt.)

– czosnek (1 ząbek)

– sos tahini (1 łyżka)

– ciecierzyca (1/2 puszki)

– pomidorki koktajlowe (1/2 op.)

– pietruszka natka (1/2 pęczka)

– papryka ostra (1/2 łyżeczki)

– pieprz, sól (szczypta)

– oliwa z oliwek (2 łyżeczki)

11

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Przekrój bakłażan na pół i wydrąż miąższ. Posól i odstaw na kilka minut, a następnie opłucz i osusz papierowymi ręcznikami. Rozgrzej piekarnik do temp. 180C.

Krok 2.

Zalej kuskus wrzątkiem, posól i odstaw na 5 minut.

Krok 3.

Zmiksuj ciecierzycę, cebulę, czosnek, sos tahini, paprykę w proszku, pieprz i sól.

Krok 4.

Pokrój pomidorki w ćwiartki i wymieszaj je z sosem i kaszą kuskus.

Krok 5.

Napełnij bakłażany farszem i piecz w piekarniku przez 20 minut.

Krok 6.

Poszatkuj natkę pietruszki i posyp nią danie.

Bakłażan (oberżyna) to tak naprawdę nie warzywo, a owoc jagodowy. Pochodzi z Indii. Jest bogaty w błonnik, potas, magnez oraz wapń.

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj