29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy. To idealna okazja, by przyjrzeć się procesowi parzenia kawy i, za pomocą kilku drobnych zmian, sprawić, że będzie jeszcze bardziej aromatyczna i lepsza w smaku!
Czy wiesz, że jakość wody przekłada się na smak kawy? Że nieodpowiednia woda może sprawić, że smak będzie mniej bogaty, a uwalnianie niektórych związków aromatycznych z ziaren utrudnione? Jak różne właściwości wody wpływają na jakość i smak kawy? Wyjaśniamy to poniżej!
Twarda woda (z wysoką zawartością minerałów, głównie wapnia i magnezu) jest w stanie sprawić, że kawa będzie miała bardziej gorzki smak. Minerały te mogą również blokować uwalnianie niektórych aromatów z ziaren.
Zbyt miękka woda (o niskiej zawartości minerałów) z kolei wydobywa więcej subtelnych smaków. Niestety, jeśli jest zbyt miękka, kawa może wydawać się mdła i pozbawiona głębi.
Woda zasadowa (o wysokim pH) neutralizuje kwasowość kawy, co prowadzi do stępienia jej smaku, a nawet poczucia utraty świeżości.
Z kolei kwasowa woda (o niskim pH) może zintensyfikować kwasowość napoju. Jest to pożądane w przypadku niektórych rodzajów kawy, ale w nadmiarze powoduje nieprzyjemny, cierpki smak.
Woda z dodatkiem chloru, często używana w miejskich systemach wodociągowych, może nadać kawie nieprzyjemny, chemiczny posmak. Jest także możliwość, że chlor wejdzie w reakcję z niektórymi związkami, zmieniając jej profil smakowy.
Zanieczyszczenia i organiczne związki obecne w wodzie mogą negatywnie wpłynąć na smak kawy nadając jej niepożądane nuty smakowe lub zapachowe.
Nie bez znaczenia jest także temperatura wody. Optymalna temperatura parzenia kawy wynosi od 90 do 96 stopni Celsjusza. Zbyt gorąca może spalić ziarna, a zbyt zimna – nie wydobyć pełnego smaku.
Można zatem zadać sobie pytanie: jaka jest najlepsza woda do parzenia kawy? Okazuje się, że najbardziej nadaje się do tego ta filtrowana. Dlaczego? Woda filtrowana ma umiarkowaną twardość (zawiera minerały, ale nie w nadmiarze).
Idealna woda powinna mieć także neutralne pH (około 7) i być wolna od chloru oraz innych zanieczyszczeń. Filtry pod zlew i dzbanki filtrujące usuwają z niej nie tylko związki chloru, ale także drobne zanieczyszczenia mechaniczne, takie jak drobinki piasku czy rdzy. Na dodatek usuwają pestycydy oraz metale ciężkie. Do oczyszczania wody filtry pod zlew i dzbanki filtrujące Dafi wykorzystują naturalne złoże z węgla aktywnego, a także warstwę z żywicy jonowymiennej.
Idealnie przefiltrowana woda pozwala wydobyć pełny aromat i smak z ziaren kawy, tworząc zrównoważony napar o bogatym profilu smakowym.