Zupa green curry to jedno z najpopularniejszych tajskich dań znanych na całym świecie. Ilu kucharzy, tyle jej odmian.
Czas przygotowania: 20 min.
Składniki (2 porcje):
– mleczko kokosowe (1 puszka./400 ml)
– mięso z piersi kurczaka (1 szt./200 g)
– zielona pasta curry (1 łyżka)
– brokuły (kilka różyczek/100 g)
– pomidor (1/2 szt./80 g)
– zielona fasolka szparagowa pokrojona na małe kawałki (100 g/3/4 szklanki)
– cukier (1 łyżeczka)
– liście kaffiru (3-4 liście)
– papryczka chilli (1 szt.)
– imbir świeży posiekany (1 łyżeczka)
– sos rybny (1 łyżeczka)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Na rozgrzaną patelnię wlej olej, przesmaż pastę curry, liście kaffiru oraz imbir. Po minucie dodaj posiekaną papryczkę chilli. Smaż jeszcze minutę.
Krok 2.
Dodaj kurczaka pokrojonego w cienkie paski oraz sos rybny. Smaż mieszając 3-4 min.
Krok 3.
Dodaj połowę mleka kokosowego, fasolkę oraz brokuły. Gotuj kilka minut.
Krok 4.
Dodaj resztę mleczka, podgrzej nie doprowadzając do wrzenia.
Krok 5.
Pod koniec dodaj pokrojone pomidory i zdejmij zupę z ognia. Podawaj zupę z ryżem.