powiększ zdjęcie

GREEN CURRY

15.05.2018

Zupa green curry to jedno z najpopularniejszych tajskich dań znanych na całym świecie. Ilu kucharzy, tyle jej odmian.

Czas przygotowania: 20 min.

Składniki (2 porcje):
– mleczko kokosowe (1 puszka./400 ml)

– mięso z piersi kurczaka (1 szt./200 g)

– zielona pasta curry (1 łyżka)

– brokuły (kilka różyczek/100 g)

– pomidor (1/2 szt./80 g)

– zielona fasolka szparagowa pokrojona na małe kawałki (100 g/3/4 szklanki)

– cukier (1 łyżeczka)

– liście kaffiru (3-4 liście)

– papryczka chilli (1 szt.)

– imbir świeży posiekany (1 łyżeczka)

– sos rybny (1 łyżeczka)

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Na rozgrzaną patelnię wlej olej, przesmaż pastę curry, liście kaffiru oraz imbir. Po minucie dodaj posiekaną papryczkę chilli. Smaż jeszcze minutę.

Krok 2.

Dodaj kurczaka pokrojonego w cienkie paski oraz sos rybny. Smaż mieszając 3-4 min.

Krok 3.

Dodaj połowę mleka kokosowego, fasolkę oraz brokuły. Gotuj kilka minut.

Krok 4.

Dodaj resztę mleczka, podgrzej nie doprowadzając do wrzenia.

Krok 5.

Pod koniec dodaj pokrojone pomidory i zdejmij zupę z ognia. Podawaj zupę z ryżem.

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj