Włoski omlet to zdrowe i szybkie śniadanie. Jego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż kwadrans.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki (1-2 porcje):
– jaja (3 szt.)
– ser feta (120 g/ ½ szt.)
– łosoś wędzony (100 g/ ¾ op.)
– mix sałat (1 garść)
– olej rzepakowy (1 łyżeczka)
– pieprz ( ½ łyżeczki)
– sól (szczypta)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Wbij jaja bo miseczki, dodaj sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Krok 2.
Pokrój łososia oraz fetę na małe kawałki. Dodaj do masy jajecznej.
Krok 3.
Rozgrzej olej na dużej patelni. Wlej masę jajeczną na patelnię i smaż na małym ogniu przez kilka minut, aż jaja całkowicie się zetną.
Krok 4.
Ułóż frittatę na talerzu i posyp mixem sałat.
Frittata to włoski omlet, którego skład zależy od naszej fantazji… i zawartości lodówki. Możemy wykorzystać do niej warzywa, mięso, ser czy makaron. Oryginalna frittata powinna być pieczona w głębokiej foremce w piecu lub piekarniku.