Gulasz w letniej, odchudzonej wersji. Tradycyjny gulasz należy gotować nawet kilka godzin i bywa on bardzo ciężkostrawny. Nasz przepis nie wymaga wiele pracy i jest niskokaloryczny.
Czas przygotowania: 20 min.
Składniki (2 porcje):
– kasza gryczana (200 g/2 torebki)
– mięso z piersi kurczaka (1 szt./200 g)
– papryka czerwona (1/2 szt./120 g)
– cukinia (1 mała szt./300 g)
– cebula (½ szt./25 g)
– czosnek (3 ząbki)
– passata pomidorowa (1 szkl./250 ml)
– olej rzepakowy (1 łyżka)
– papryka ostra lub słodka (szczypta)
– cząber (szczypta)
Krok 1.
Zagotuj wodę na kaszę. Gotuj kaszę w posolonej wodzie 10 min., a następnie odcedź i odstaw.
Krok 2.
Cukinię obierz, pokrój w grube plastry, przełóż do sitka, ustaw je na garnku z gotująca się kaszą i nakryj pokrywką.
Krok 3.
Na dużej patelni podgrzej olej. Pokrój w kosteczkę cebulę oraz paprykę. Zeszklij na patelni cebulę. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę i smaż mieszając przez kilka minut.
Krok 4.
Pokrój mięso z piersi kurczaka w kostkę, obtocz w papryce w proszku i dodaj na patelnię. Smaż przez 2-3 min. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5.
Wlej passatę, wymieszaj i zagotuj. W razie potrzeby dopraw. Gotuj jeszcze 3-4 minuty i zdejmij z ognia.
Możesz przyrządzić również wersję wegetariańską tego dania zastępując mięso tofu, soczewicą lub ciecierzycą.