powiększ zdjęcie

FIT GULASZ DROBIOWY

14.06.2018

Gulasz w letniej, odchudzonej wersji. Tradycyjny gulasz należy gotować nawet kilka godzin i bywa on bardzo ciężkostrawny. Nasz przepis nie wymaga wiele pracy i jest niskokaloryczny.

Czas przygotowania: 20 min.

Składniki (2 porcje):

– kasza gryczana (200 g/2 torebki)

– mięso z piersi kurczaka (1 szt./200 g)

– papryka czerwona (1/2 szt./120 g)

– cukinia (1 mała szt./300 g)

– cebula (½ szt./25 g)

– czosnek (3 ząbki)

– passata pomidorowa (1 szkl./250 ml)

– olej rzepakowy (1 łyżka)

– papryka ostra lub słodka (szczypta)

– cząber (szczypta)

Krok 1.
Zagotuj wodę na kaszę. Gotuj kaszę w posolonej wodzie 10 min., a następnie odcedź i odstaw.

Krok 2.
Cukinię obierz, pokrój w grube plastry, przełóż do sitka, ustaw je na garnku z gotująca się kaszą i nakryj pokrywką.

Krok 3.
Na dużej patelni podgrzej olej. Pokrój w kosteczkę cebulę oraz paprykę. Zeszklij na patelni cebulę. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę i smaż mieszając przez kilka minut.

Krok 4.
Pokrój mięso z piersi kurczaka w kostkę, obtocz w papryce w proszku i dodaj na patelnię. Smaż przez 2-3 min. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 5.
Wlej passatę, wymieszaj i zagotuj. W razie potrzeby dopraw. Gotuj jeszcze 3-4 minuty i zdejmij z ognia.

 

Możesz przyrządzić również wersję wegetariańską tego dania zastępując mięso tofu, soczewicą lub ciecierzycą.

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj