powiększ zdjęcie

Dzień Czekolady. Czy wiesz, że jakość wody wpływa na smak deseru?

07.07.2024

7 lipca obchodzony jest Dzień Czekolady. To idealna okazja do tego, by sprawdzić, jak woda, której używamy do przygotowywania deserów – musów, polew czy wypieków – wpływa na ich smak!

Przygotowywanie deserów to sztuka, która wymaga zwrócenia uwagi na wiele, z pozoru nieistotnych, szczegółów. Jednak to właśnie dzięki nim możemy uzyskać jak najlepszy smak i teksturę.

Jak woda wpływa na smak deserów?

Czy wiesz, że na smak deserów wpływają m.in. takie czynniki jak mieszanie składników, ich świeżość oraz jakość? Używanie świeżych składników, takich jak jaja, mleko, masło, owoce i śmietana, ma ogromne znaczenie dla smaku deserów. Starsze składniki mogą bowiem zmieniać smak i konsystencję deseru.

Czekolada

Także odpowiednie mieszanie i ubijanie składników wpływa na konsystencję deserów. Przykładem może być nadmierne ubijanie, które może wprowadzić zbyt dużo powietrza do ciasta, co może z kolei zmienić jego strukturę. Odpowiednie nawilżenie składników natomiast wpływa na kruchość i wilgotność deserów. Niebagatelne znaczenie mają także dodatki. Prawdziwa wanilia, czekolada z wysoką zawartością kakao czy świeże masło i organiczne owoce znacząco wpływają na smak deserów wyraźnie go poprawiając! Przy przygotowywaniu deserów znaczenie ma także… woda!

Czekolada

W przypadku gorącej czekolady jakość wody bezpośrednio wpływa na smak i aromat napoju. W przypadku musu czekoladowego czysta woda pozwala uzyskać odpowiednią konsystencję i teksturę, a w ciastach i wypiekach wpływa na strukturę i puszystość. Woda ma znaczenie także w przypadku galaretek i żelków, ponieważ jej jakość przekłada się na ich klarowność i smak (twarda woda może wpływać na żelatynę i sprawiać, że galaretka nie zetnie się prawidłowo). Woda o niskiej jakości może także wpływać na teksturę i smak lodów. Wreszcie, woda z nieprzyjemnym posmakiem może zniweczyć subtelne smaki deseru.

Woda filtrowana – idealna do przygotowywania ciast i deserów!

Woda odgrywa istotną rolę w wielu deserach, szczególnie tych które wymagają precyzyjnych proporcji dla uzyskania konkretnej konsystencji. Woda bezpośrednio z kranu może mieć w swoim składzie zanieczyszczenia chemiczne takie jak chlor, chloraminy, metale ciężkie, które mogą nadawać deserom nieprzyjemny posmak. Filtry do wody Dafi skutecznie redukują m.in. związki chloru (a co za tym idzie – nieprzyjemny zapach i smak chloru), a także metale ciężkie i inne zanieczyszczenia mechaniczne. Dzbanki filtrujące Dafi redukują te zanieczyszczenia i gwarantują nam smaczną i czystą wodę.

FIltrowana woda

Woda z kranu często ma też wysoką twardość (zawartość minerałów takich jak wapń i magnez), co również może wpływać na teksturę i smak deserów, np. wpływając na krystalizację cukru w deserach takich jak karmel, powodując niepożądane efekty. Filtry do wody skutecznie zmniejszają twardość wody.

Czekolada

Dzbanki filtrujące Dafi oraz filtry podzlewozmywakowe z systemem Flow Comfort umożliwiają lepsze uwolnienie aromatu gorącej czekolady i osiągnięcie idealnej konsystencji ciast i deserów. Jeśli zależy Ci na tym, by przygotowywany przez Ciebie deser miał idealny smak i konsystencję – wykorzystaj do niego wodę filtrowaną!

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj