7 lipca obchodzony jest Dzień Czekolady. To idealna okazja do tego, by sprawdzić, jak woda, której używamy do przygotowywania deserów – musów, polew czy wypieków – wpływa na ich smak!
Przygotowywanie deserów to sztuka, która wymaga zwrócenia uwagi na wiele, z pozoru nieistotnych, szczegółów. Jednak to właśnie dzięki nim możemy uzyskać jak najlepszy smak i teksturę.
Czy wiesz, że na smak deserów wpływają m.in. takie czynniki jak mieszanie składników, ich świeżość oraz jakość? Używanie świeżych składników, takich jak jaja, mleko, masło, owoce i śmietana, ma ogromne znaczenie dla smaku deserów. Starsze składniki mogą bowiem zmieniać smak i konsystencję deseru.
Także odpowiednie mieszanie i ubijanie składników wpływa na konsystencję deserów. Przykładem może być nadmierne ubijanie, które może wprowadzić zbyt dużo powietrza do ciasta, co może z kolei zmienić jego strukturę. Odpowiednie nawilżenie składników natomiast wpływa na kruchość i wilgotność deserów. Niebagatelne znaczenie mają także dodatki. Prawdziwa wanilia, czekolada z wysoką zawartością kakao czy świeże masło i organiczne owoce znacząco wpływają na smak deserów wyraźnie go poprawiając! Przy przygotowywaniu deserów znaczenie ma także… woda!
W przypadku gorącej czekolady jakość wody bezpośrednio wpływa na smak i aromat napoju. W przypadku musu czekoladowego czysta woda pozwala uzyskać odpowiednią konsystencję i teksturę, a w ciastach i wypiekach wpływa na strukturę i puszystość. Woda ma znaczenie także w przypadku galaretek i żelków, ponieważ jej jakość przekłada się na ich klarowność i smak (twarda woda może wpływać na żelatynę i sprawiać, że galaretka nie zetnie się prawidłowo). Woda o niskiej jakości może także wpływać na teksturę i smak lodów. Wreszcie, woda z nieprzyjemnym posmakiem może zniweczyć subtelne smaki deseru.
Woda odgrywa istotną rolę w wielu deserach, szczególnie tych które wymagają precyzyjnych proporcji dla uzyskania konkretnej konsystencji. Woda bezpośrednio z kranu może mieć w swoim składzie zanieczyszczenia chemiczne takie jak chlor, chloraminy, metale ciężkie, które mogą nadawać deserom nieprzyjemny posmak. Filtry do wody Dafi skutecznie redukują m.in. związki chloru (a co za tym idzie – nieprzyjemny zapach i smak chloru), a także metale ciężkie i inne zanieczyszczenia mechaniczne. Dzbanki filtrujące Dafi redukują te zanieczyszczenia i gwarantują nam smaczną i czystą wodę.
Woda z kranu często ma też wysoką twardość (zawartość minerałów takich jak wapń i magnez), co również może wpływać na teksturę i smak deserów, np. wpływając na krystalizację cukru w deserach takich jak karmel, powodując niepożądane efekty. Filtry do wody skutecznie zmniejszają twardość wody.
Dzbanki filtrujące Dafi oraz filtry podzlewozmywakowe z systemem Flow Comfort umożliwiają lepsze uwolnienie aromatu gorącej czekolady i osiągnięcie idealnej konsystencji ciast i deserów. Jeśli zależy Ci na tym, by przygotowywany przez Ciebie deser miał idealny smak i konsystencję – wykorzystaj do niego wodę filtrowaną!