Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkości. Nasz sernik jest bogaty w chude białko i ze względu na brak mąki i cukru praktycznie nie zawiera węglowodanów. Sernik w wersji light możemy jeść bez wyrzutów sumienia.
Czas przygotowania: 1 h 45 min
Składniki:
– jaja od kur z wolnego wybiegu (5 szt.)
– ksylitol (200 g/1 szkl.)
– twaróg chudy (1 kg)
– brzoskwinie w syropie (500g/ ¾ puszki)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Zmiksuj ser, jaja oraz ksylitol. Dodaj pokrojone w kostkę 2 połówki brzoskwini.
Krok 2.
Przelej masę do okrągłej formy o średnicy ok. 20-25 cm.
Krok 3.
Piecz sernik w temp. 180oC przez ok. 75 min.
Ciasta są najczęściej bardzo kaloryczne, ale możemy zmniejszyć ich energetyczność używając naturalnych zamienników cukru, takich jak stewia czy ksylitol.