powiększ zdjęcie

DIETETYCZNE CIASTECZKA KORZENNE

31.12.2014

14

DIETETYCZNE CIASTECZKA KORZENNE

Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkości. Możemy zmniejszyć ich kaloryczność używając naturalnych zamienników cukru, takich jak stewia czy ksylitol.

Czas przygotowania: 30 min.

Składniki:

– mąka (100 g/ ½  szkl.)

– ksylitol (200 g/1 szkl.)

– masło (50 g/ ¼ kostki)

– jaja od kur z wolnego wybiegu (2 szt.)

– przyprawa do piernika (30 g/3 łyżki)

 12 13 14 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Ugnieć masło z ksylitolem.

Krok 2.

Dodaj jaja i wymieszaj na gładką masę.

Krok 3.

W dużej misce wymieszaj mąkę i przyprawę do piernika.

Krok 4.

Wlej masę do miski z mąką i przyprawą do piernika. Dokładnie wymieszaj i ugniataj aż do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.

Krok 5.

Podziel ciasto na kawałki. Jeśli jest zbyt ciepłe i lepkie – włóż je na kilka minut do zamrażalnika. Rozwałkuj ciasto i wykrawaj z niego dowolne wzory. Układaj je na wysmarowanej olejem formie do pieczenia.

 

Krok 6.

Piecz ciastka w piekarniku rozgrzanym do temp. 180oC przez 5-10 min. w zależności od grubości ciasta.

 

Ksylitol to kolejny po stewii naturalny zamiennik cukru. Uzyskiwany jest z kory brzozy. Jest równie słodki co cukier, ale znacznie zdrowszy i aż o 40% mniej kaloryczny. Możemy dodawać go do potraw i napojów.

 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj