DIETETYCZNE CIASTECZKA KORZENNE
Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkości. Możemy zmniejszyć ich kaloryczność używając naturalnych zamienników cukru, takich jak stewia czy ksylitol.
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki:
– mąka (100 g/ ½ szkl.)
– ksylitol (200 g/1 szkl.)
– masło (50 g/ ¼ kostki)
– jaja od kur z wolnego wybiegu (2 szt.)
– przyprawa do piernika (30 g/3 łyżki)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Ugnieć masło z ksylitolem.
Krok 2.
Dodaj jaja i wymieszaj na gładką masę.
Krok 3.
W dużej misce wymieszaj mąkę i przyprawę do piernika.
Krok 4.
Wlej masę do miski z mąką i przyprawą do piernika. Dokładnie wymieszaj i ugniataj aż do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
Krok 5.
Podziel ciasto na kawałki. Jeśli jest zbyt ciepłe i lepkie – włóż je na kilka minut do zamrażalnika. Rozwałkuj ciasto i wykrawaj z niego dowolne wzory. Układaj je na wysmarowanej olejem formie do pieczenia.
Krok 6.
Piecz ciastka w piekarniku rozgrzanym do temp. 180oC przez 5-10 min. w zależności od grubości ciasta.
Ksylitol to kolejny po stewii naturalny zamiennik cukru. Uzyskiwany jest z kory brzozy. Jest równie słodki co cukier, ale znacznie zdrowszy i aż o 40% mniej kaloryczny. Możemy dodawać go do potraw i napojów.