Czy czekoladowe ciasto musi być kaloryczne? Otóż niekoniecznie! A czekolada pasuje do buraka? Jak najbardziej! Wypróbuj nasz przepis na dietetyczne brownie.
Czas przygotowania: 60 min.
Składniki (6-8 porcji):
– gorzka czekolada (300 g/2 op.)
– buraki (300 g/2 szt.)
– mąka pszenna (200 g/1 szkl.)
– cukier trzcinowy (200 g/1 szkl.)
– jaja (3 szt.)
– orzechy włoskie (30 g/1 garść)
– kakao (20 g/3 łyżki)
– oliwa z oliwek (100 ml/10 łyżek)
– proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Ugotuj buraki, a następnie zetrzyj je na małych oczkach.
Krok 2.
Rozpuść czekoladę.
Krok 3.
Utrzyj cukier z jajami. Dodaj oliwę i wymieszaj.
Krok 4.
W drugim naczyniu wymieszaj: mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, a następni dodaj czekoladę, buraki i pokruszone orzechy.
Krok 5.
Połącz suche oraz mokre składniki i wymieszaj je na gładką masę.
Krok 6.
Wlej masę do okrągłej formy i piecz przez ok. 20 min w temp. 180o C.
Czekolada działa antydepresyjnie, gdyż ma w swoim składzie tryptofan, aminokwas, który przekształca się serotoninę zwaną hormonem szczęścia. Poprawia również koncentrację i pracę układu nerwowego ze względu na dużą zawartość magnezu.