powiększ zdjęcie

ZAPIEKANKA Z CUKINII, BAKŁAŻANA, POMIDORÓW I MOZZARELLI

20.06.2018

Warzywa wspaniale komponują się z mozzarellą. Zapiekanka w letnich warzyw to szybkie i sycące danie na przystawkę lub lekką kolację.

 

Czas przygotowania: 10 min.

 

 Składniki (2 porcje):
– bakłażan (1 szt./240 g)

– cukinia (1 szt./300 g)

– pomidory (2 szt./300 g)

– papryka żółta (1/2 szt./120 g)

– mozzarella (1 szt./125 g)

– zioła prowansalskie, oregano, bazylia (1/2 łyżeczki)

– oliwa z oliwek (1 łyżeczka)

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.
Umyj warzywa. Cukinię obierz ze skóry. Pokrój w plastry pomidory, mozzarellę, bakłażana i cukinię. Paprykę pokój w paski.

Krok 2.

Posól plastry bakłażana i odczekaj kilka minut. Po tym czasie opłucz je z soli i osusz.

Krok 3.

W natłuszczonej foremce do pieczenia układaj naprzemiennie plastry warzyw oraz mozzarelli.

 Krok 4.

Posyp warzywa ziołami i piecz przez 15-20 min. w temp. 200 st. C.

 

Bakłażan, czyli oberżyna zawiera sporo potasu i magnezu, a także błonnika (2 razy więcej niż w jabłkach).

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj