Warzywa wspaniale komponują się z mozzarellą. Zapiekanka w letnich warzyw to szybkie i sycące danie na przystawkę lub lekką kolację.
Czas przygotowania: 10 min.
Składniki (2 porcje):
– bakłażan (1 szt./240 g)
– cukinia (1 szt./300 g)
– pomidory (2 szt./300 g)
– papryka żółta (1/2 szt./120 g)
– mozzarella (1 szt./125 g)
– zioła prowansalskie, oregano, bazylia (1/2 łyżeczki)
– oliwa z oliwek (1 łyżeczka)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Umyj warzywa. Cukinię obierz ze skóry. Pokrój w plastry pomidory, mozzarellę, bakłażana i cukinię. Paprykę pokój w paski.
Krok 2.
Posól plastry bakłażana i odczekaj kilka minut. Po tym czasie opłucz je z soli i osusz.
Krok 3.
W natłuszczonej foremce do pieczenia układaj naprzemiennie plastry warzyw oraz mozzarelli.
Krok 4.
Posyp warzywa ziołami i piecz przez 15-20 min. w temp. 200 st. C.
Bakłażan, czyli oberżyna zawiera sporo potasu i magnezu, a także błonnika (2 razy więcej niż w jabłkach).