powiększ zdjęcie

Woda butelkowana, kranowa i filtrowana. Zestawienie

11.04.2023

Cena, aspekty zdrowotne, wygoda, ekologia – na rynku dostępnych jest wiele rodzajów wód pitnych, m.in. wody mineralne, źródlane, a także woda kranowa i filtrowana. Każda z nich ma swoje plusy i minusy. Podczas gdy woda mineralna jest zdecydowanie najdroższa, kranowa może być dla niektórych nieodpowiednia w smaku. Z kolei woda mineralna ma sporo minerałów, jednak plastikowa butelka może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie. Łatwo się w tym wszystkim pogubić. Dlatego przygotowaliśmy podsumowanie plusów i minusów wód pitnych!

Woda jest niezwykle istotnym składnikiem naszej diety. Jej wybór jest jednak na tyle spory, że można mieć nie lada problem z wyborem. Możemy kupować wodę w sklepie lub korzystać z tej, którą mamy w kranie. Kupować wodę mineralną mając świadomość, że woda kranowa również zawiera cenne dla zdrowia pierwiastki. Do tego dochodzą aspekty ekonomiczne, zdrowotne i ekologiczne. Zebraliśmy plusy i minusy najbardziej popularnych wód, a wyniki prezentujemy w poniższej tabeli.

Rodzaj wodyPlusyMinusyWpływ na środowisko
Woda kranowaŁatwo dostępna
 
Ekonomiczna

Kontrolowana pod kątem bezpieczeństwa
Może zawierać zanieczyszczenia
 
Różny smak i jakość w zależności od miejsca
Niższy ślad węglowy w porównaniu z wodą butelkowaną
 
Procesy przetwarzania mogą generować odpady i zużywać energię
 
Chlor i inne chemikalia mogą wpływać na ekosystemy wodne
Woda butelkowanaMoże mieć lepszy smak niż woda z kranu

Często pozyskiwana z naturalnych źródeł lub oczyszczona
Kosztowna w porównaniu z wodą z kranu i filtrowaną
 
Stwarza potencjalne zagrożenie wypłukiwania chemikaliów z plastiku

Trudniej dostępna w porównaniu z wodą kranową, zwłaszcza w przypadku osób starszych
Wysoki ślad węglowy wynikający z produkcji i transportu
 
Odpady z tworzyw sztucznych przyczyniają się do zanieczyszczenia i problemów związanych ze składowaniem

W niektórych przypadkach wyczerpywanie się lokalnych zasobów wodnych
Woda filtrowanaLepszy smak i zapach w porównaniu z wodą kranową
 
Oczyszczona z zanieczyszczeń, w tym ze związków chloru
 
Tańsza niż woda butelkowana
Początkowo wymaga zakupu urządzenia (np. dzbanka)

Wymaga regularnej wymiany filtrów
Mniejszy wpływ na środowisko w porównaniu z wodą butelkowaną
 
Filtry mogą generować odpady, ale można je poddać recyklingowi
 
Powoduje zmniejszenie ilości odpadów z tworzyw sztucznych i zużycia zasobów

Woda kranowa

Woda kranowa


Z uwagi na to, że płynie w domowych kranach, jest przede wszystkim łatwo dostępna, a co za tym idzie – ekonomiczna. 1 litr wody wodociągowej kosztuje około 1 grosza. Ponadto jest bezpieczna dla zdrowia. Nad jej jakością czuwają specjalnie powołane do tego instytucje, które kontrolują ją na bieżąco. Niestety, woda kranowa zawiera także związki chloru. Choć w takiej ilości nie są one niebezpieczne dla zdrowia, mogą wpływać na zapach i smak wody oraz przygotowywanych na jej bazie potraw. “Kranówka” zawiera również cenne dla zdrowia pierwiastki i minerały (takie jak wapń, magnez, potas, fosfor, sód, a nawet fluor). Ich ilość jest jednak zazwyczaj dużo mniejsza niż w wodzie mineralnej. Nierzadko jednak niewiele różni się od ilości minerałów w wodzie źródlanej. Picie kranówki jest zdecydowanie najbardziej ekologiczne. W przeciwieństwie do wody butelkowanej kranówka niemal nie generuje śladu węglowego, choć procesy przetwarzania mogą zużywać energię.

Woda butelkowana


Zaletą wody butelkowanej jest z pewnością ilość pierwiastków i minerałów. Ponadto często pozyskiwana jest z górskich źródeł i dodatkowo oczyszczana. Woda z plastiku jest jednak zdecydowanie najdroższa. Litr wody mineralnej kosztuje zazwyczaj około 2 zł, co przy wieloosobowej rodzinie może stanowić spory wydatek w skali miesiąca. Jej zakup może być też problematyczny dla niektórych osób, ponieważ jest ciężka i nieporęczna.

Woda butelkowana

W przypadku wody mineralnej kupowanej w butelkach aspekty zdrowotne nie są jednoznaczne. Choć dostarcza wielu minerałów, okazuje się, że plastikowa butelka PET może stwarzać potencjalne zagrożenie dla naszego zdrowia wskutek… wypłukiwania chemikaliów z plastiku. Naukowcy z Uniwersytetu w Nowym Jorku już w 2014 roku zwrócili uwagę na to, że pod wpływem wysokiej temperatury – np. trzymania butelki w nagrzanym samochodzie lub pod wpływem światła słonecznego – plastik może wydzielać do wnętrza takie substancje jak bisfenol A (BPA) lub ftalany. Te z kolei mogą negatywnie wpływać na rozrodczość, a nawet powodować nowotwory. Niestety, woda butelkowana to najwyższy koszt dla środowiska naturalnego. Nie tylko generuje wysoki ślad węglowy wynikający z produkcji i transportu. Przede wszystkim odpady z tworzyw sztucznych przyczyniają się do zanieczyszczenia gleb, wód i powietrza na całym świecie.

Woda filtrowana

Woda filtrowana ma zazwyczaj lepszy smak niż kranowa, choć dla niektórych osób, może być mniej smaczna niż mineralna. Jest też w naturalny sposób oczyszczona z chloru, a także pestycydów i metali ciężkich, gdyby takie się w niej znalazły. Woda filtrowana jest zdecydowanie tańsza od butelkowanej. Nawet przy uwzględnieniu zakupu i wymianie filtra jest to kwota kilkadziesiąt razy niższa. Wymiana filtrów czyni ją jednocześnie bardziej kosztowną alternatywą kranówki. Woda filtrowana to też dużo niższy koszt dla środowiska niż woda butelkowana. Choć zużyte filtry również stanowią odpady, mogą być poddane recyklingowi, ponadto służą aż przez miesiąc. 

Woda filtrowana

Podsumowując, każda woda ma swoje plusy i minusy i to od naszych priorytetów zależy wybór konkretnego rodzaju. Woda filtrowana zdaje się być jednak najbardziej uniwersalna. Jest ekonomiczna, zawiera pierwiastki i minerały, a jednocześnie pozwala w pewnej mierze chronić środowisko naturalne.

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj