powiększ zdjęcie

Prawda na temat filtrów do wody. Obalamy mity dotyczące wody filtrowanej!

08.08.2023

Filtr do wody stał się niemal powszechnym urządzeniem stosowanym w gospodarstwach domowych i firmach. Woda filtrowana jest niezwykle popularna, jednak na jej temat wciąż krąży wiele mitów. Czy woda filtrowana ma minerały? Czy trzeba ją przegotować przed spożyciem? Poznaj odpowiedzi na najczęstsze pytania i stań się świadomym użytkownikiem filtrów do wody!

Filtry do wody Dafi dają dużą wygodę użytkowania i pozwalają sporo zaoszczędzić. Na dodatek oferują niemal nieograniczony dostęp do smacznej wody pitnej… bezpośrednio w naszym domu. To wszystko sprawia, że mają dużą przewagę nad wodą butelkowaną. Mity na temat wody filtrowanej mają często na celu jej zdeprecjonowanie. Nie mają jednak nic wspólnego z rzeczywistością!

Prawda mity o wodzie

Wyobraź sobie, że od dzisiaj nie musisz dźwigać ze sklepu ciężkich zgrzewek wody, a swoje pragnienie możesz zaspokoić w każdej chwili nie wychodząc z domu!

MIT: woda filtrowana nie ma minerałów

FAKT: woda filtrowana posiada cenne dla zdrowia pierwiastki i minerały

Filtr do wody nie usuwa z wody minerałów. Mit ten bazuje na podstawie jednego rodzaju filtracji jakim jest osmoza. W procesie filtrowania wody za pomocą osmozy z wody faktycznie usuwane są minerały jednak nie ma to nic wspólnego z popularnymi filtrami do dzbanków Dafi i filtrami pod zlew Flow Comfort stosowanymi powszechnie w naszych kuchniach.

Filtry do wody Dafi usuwa jedynie część związków wapnia i magnezu. To nadmiar, który sprawia, że woda jest twarda, nieprzyjemna, pozostawia smugi na naczyniach i może szkodzić domowym sprzętom AGD. Pierwiastki magnezu i wapnia odpowiadają za tworzenie się kamienia kotłowego, który osadza się w czajniku, zmywarce czy żelazku nierzadko skracając ich żywotność lub prowadząc do awarii.

Woda filtrowana zawiera natomiast minerały obecne w wodzie kranowej takie jak fosfor, sód, siarka, miedź czy potas. Na dodatek istnieją filtry, które dodatkowo wzbogacają wodę w cenne pierwiastki. Filtry alkaliczne z kolei podnoszą pH wody pomagając w odkwaszaniu organizmu.

MIT: Woda butelkowana jest bezpieczniejsza niż woda filtrowana

FAKT: Jakość wody filtrowanej często jest podobna do butelkowanej, a na dodatek pozbawiona jest jednorazowego, plastikowego opakowania, które może narażać nas na działanie toksycznego bisfenolu A

Przefiltrowanie kranówki za pomocą wysokiej jakości filtrów Dafi powoduje, że jej jakość nie odbiega od wody źródlanej. Co więcej, w przypadku wody filtrowanej nie ma niebezpieczeństwa związanego z plastikowym opakowaniem. Okazuje się, że jednorazowe butelki PET, które mają w swoim składzie bisfenol A mogą wydzielać tę substancję do środka. Jest ona toksyczna, a do jej uwalniania może dochodzić pod wpływem działania upałów, wysokiej temperatury, zgniatania lub mycia (gdy używamy jednorazowej butelki ponownie). Woda kranowa jest w pełni zdatna do picia, a jej jakość jest na bieżąco monitorowana przez SANEPID. Wyczuwalny w smaku i zapachu chlor można łatwo usunąć dzięki filtrom Dafi. Węgiel aktywny skutecznie neutralizuje ten związek. Ponadto, warstwa z polipropylenu oraz żywicy jonowymiennej usuwa drobne cząsteczki mechaniczne, a także niektóre związki metali ciężkich.

MIT: Wodę filtrowaną trzeba przegotować przed spożyciem

FAKT: woda filtrowana nadaje się do bezpośredniego spożycia

Woda filtrowana

Przegotowanie wody filtrowanej pozwala uzyskać głębszy smak takich napojów jak kawa, herbata oraz potraw przygotowywanych na jej bazie. Woda filtrowana świetnie nadaje się jednak również do bezpośredniego picia – w tym także przygotowywania latem chłodnych napojów, lemoniad czy mrożonej herbaty! Napój przygotowany domowym sposobem jest dużo zdrowszy niż ten kupiony w sklepie. Nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów i często stanowi naturalne źródło witamin i składników odżywczych.

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj