Filtry do wody cieszą się w Polsce stale rosnącą popularnością, a największa sprzedaż dotyczy dzbanków filtrujących. Często można jednak spotkać się z opiniami, według których niedrogi filtr do wody „nie może być wiele wart”. Jeżeli należysz do grona osób nastawionych sceptycznie do tej metody filtracji, koniecznie zapoznaj się z poniższą publikacją.
Czy to działa?
Wkłady filtrujące markowych dzbanków składają się z węgla aktywnego o bardzo silnych właściwościach absorpcyjnych. Oznacza to, że filtr jest w stanie oczyścić wodę z zanieczyszczeń, chemicznych, mechanicznych i mikrobiologicznych. Z wody usuwany jest nie tylko chlor, ale także przeważająca większość zanieczyszczeń, przez co poza jakością, poprawie ulega także jej smak i zapach. Okresowa eksploatacja takiego dzbanka oznacza, że co jakiś czas (najczęściej po przefiltrowaniu ok. 200 l wody) należy wymienić wkład filtrujący.
Jak można wykorzystać dzbanki filtrujące?
Filtrowana woda stanowi doskonały substytut wody butelkowanej, zatem bez żadnych obaw można używać jej jako codziennej wody pitnej. Nie oznacza to, że uzdatniona woda nie może być wykorzystana do innych celów, wprost przeciwnie. Potrawy, których bazą jest przefiltrowana woda nabierają głębokiego smaku i aromatu, podobnie jak kawa i herbata. Każda z nas doceni także miękkość wody filtrowanej. Pamiętacie charakterystyczny biały osad wewnątrz czajnika, którego przyczyną była „kranówka”? Wystarczy przyjrzeć się grzałce czajnika, w którym gotowana była jedynie woda filtrowana, aby stwierdzić znaczącą redukcje kamienia.