powiększ zdjęcie

FILTROWANA WODA – NIE TYLKO DO PICIA

27.03.2015

standard7

Filtry do wody cieszą się w Polsce stale rosnącą popularnością, a największa sprzedaż  dotyczy  dzbanków  filtrujących.  Często  można  jednak  spotkać  się z opiniami, według których niedrogi filtr do wody „nie może być wiele wart”. Jeżeli  należysz  do  grona  osób  nastawionych  sceptycznie  do  tej  metody filtracji, koniecznie zapoznaj się z poniższą publikacją.

Czy to działa?

Wkłady  filtrujące  markowych  dzbanków  składają  się  z  węgla  aktywnego o  bardzo  silnych  właściwościach  absorpcyjnych.  Oznacza  to,  że  filtr  jest  w stanie  oczyścić  wodę  z  zanieczyszczeń,  chemicznych,  mechanicznych i mikrobiologicznych.  Z  wody  usuwany  jest  nie  tylko  chlor,  ale  także przeważająca  większość  zanieczyszczeń,  przez  co  poza  jakością,  poprawie ulega  także jej  smak  i  zapach.  Okresowa  eksploatacja  takiego  dzbanka oznacza, że co jakiś czas (najczęściej po przefiltrowaniu ok. 200 l wody) należy wymienić wkład filtrujący.

Jak można wykorzystać dzbanki filtrujące?

TeaFiltrowana  woda  stanowi doskonały  substytut  wody butelkowanej,  zatem  bez żadnych obaw można używać jej jako  codziennej  wody  pitnej.  Nie oznacza to, że uzdatniona woda nie  może  być  wykorzystana  do innych  celów, wprost  przeciwnie. Potrawy, których bazą jest przefiltrowana woda nabierają głębokiego smaku i aromatu,  podobnie jak kawa i herbata. Każda z nas doceni także miękkość wody  filtrowanej.  Pamiętacie  charakterystyczny  biały  osad  wewnątrz czajnika, którego przyczyną była „kranówka”? Wystarczy przyjrzeć się grzałce czajnika,  w  którym  gotowana  była  jedynie  woda  filtrowana,  aby  stwierdzić znaczącą redukcje kamienia.

 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj