Właściwe odżywianie to inwestycja w zdrowie naszego organizmu na lata. Dzięki niemu możemy dbać o prawidłowe funkcjonowanie narządów i układów w naszym ciele, zapobiegać chorobom cywilizacyjnym i schorzeniom takim jak cukrzyca, miażdżyca czy awitaminoza. Przy okazji zyskujemy więcej energii i smuklejszą sylwetkę. Warto znać piramidę żywieniową i mieć ją na uwadze każdego dnia, także podczas zakupów.
Piramida żywienia to nic innego jak graficzny opis zasad zdrowego odżywiania. Przedstawia grupy produktów, które są niezbędne w codziennej diecie w odpowiednich proporcjach, przy czym im wyższe piętro piramidy, tym mniej i rzadziej powinno się dane produkty spożywać. Piramida żywienia pomaga komponować jadłospis, by był on jak najbardziej korzystny dla naszego zdrowia.
Dostarczanie organizmowi odpowiednich składników odżywczych we właściwych proporcjach – takich jak białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały – ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie. Powszechnie wiadomo bowiem, że przyczyną większości chorób cywilizacyjnych jest niewłaściwa dieta, przejadanie się, a także niedobór witamin i minerałów.
Odpowiednio zbilansowana dieta pozwala utrzymać dobry stan zdrowia, a także zapobiegać rozwojowi różnych chorób lub, w niejednym przypadku, zahamować ich rozwój. Po zmianie nawyków żywieniowych na efekty nie trzeba długo czekać – wiele osób już po kilku dniach odczuwa większą energię i radość życia, a po nieco dłuższym czasie zyskuje zgrabniejszą sylwetkę. Na zdrowym odżywianiu korzysta również nasz mózg. Wpływa ono pozytywnie na jego pracę, a co za tym idzie – poprawia koncentrację i zwiększa kreatywność.
Zdrowsze i bardziej aktywne życie, lepsze samopoczucie i smuklejsza sylwetka to efekty, jakie gwarantuje lekkie i zdrowe jedzenie. Obfite, niezdrowe posiłki zazwyczaj sprawiają, że czujemy się ospali, zmęczeni i nie mamy energii życiowej. Z tego powodu warto sięgnąć po piramidę zdrowego żywienia!
Kilka lat temu, w 2016 roku Instytut Żywności i Żywienia opublikował nową – stworzoną na podstawie najnowszych doniesień naukowych i rekomendacji światowych ośrodków eksperckich – piramidę żywienia. Po raz pierwszy została uwzględniona w niej… woda. Pierwszy raz nazwano ją też „Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej”. Siedzący tryb życia pozbawiony ruchu nie pozwala bowiem na dłużej pozostać w dobrym zdrowiu.
W nowej piramidzie zdrowego żywienia zaszła jeszcze jedna istotna zmiana. Na najniższe piętro, zastępując produkty zbożowe, zostały przesunięte warzywa. Tym samym stały się one najważniejszym, podstawowym produktem w zbilansowanym sposobie odżywiania. Produkty zbożowe przesunięto poziom wyżej.
Skąd taka zmiana? Warzywa dostarczają wielu witamin i przeciwutleniaczy takich jak antocyjany czy karotenoidy. Zawierają też dużo składników mineralnych. Chronią m.in. przed nowotworami i chorobami układu krążenia, a także zmniejszają ryzyko insulinooporności i cukrzycy.
Z kolei produkty zbożowe, według piramidy żywieniowej, powinniśmy nieco ograniczyć, np. kanapki zastępując sałatkami. Warto spożywać produkty zbożowe z pełnego ziarna. Są one źródłem błonnika, niezwykle istotnego w prawidłowej pracy układu trawiennego i ochronie jelita grubego przed nowotworami.
Kolejno, nad produktami zbożowymi, znajduje się mleko i jego przetwory, np. sery i jogurty, przy czym warto pamiętać, że cennym źródła wapnia są także m.in. szpinak, brokuły, figi suszone czy rzepa. Ponad nabiałem widnieją źródła białka takie jak ryby, mięsa, jaja i nasiona roślin strączkowych. Specjaliści Instytutu Żywności i Żywienia zalecają jednak ograniczenie spożycia mięsa, zwłaszcza czerwonego, do pół kilograma tygodniowo.
Na szczycie piramidy znalazły się zdrowe tłuszcze. Są tu olej i orzechy, które pomagają w walce z wysokim cholesterolem i działają przeciwmiażdżycowo. Naukowcy odradzają spożywanie tłuszczów zwierzęcych, takich jak masło czy smalec.
Przy samej podstawie, tuż obok warzyw, znalazła się woda. Powinno się wypijać co najmniej 1,5 litra wody dziennie i powinna ona stanowić podstawowy napój w trakcie dnia. Woda pełni bowiem w organizmie wiele niezwykle ważnych funkcji. Przede wszystkim jest niezbędna w procesie trawienia. Umożliwia formowanie kęsów pożywienia i przesuwanie pokarmu wzdłuż przewodu pokarmowego. Wspomaga także działanie enzymów trawiennych, ponieważ wchodzi w skład śliny, żółci oraz soków trawiennych. Jednym słowem, woda bierze udział w rozpuszczaniu, transporcie oraz wchłanianiu składników odżywczych.
Ponadto woda zapewnia prawidłową ruchliwość stawów, ponieważ jest składnikiem płynu maziowego wypełniającego torebki stawowe. Pomaga w transporcie toksyn do miejsc, z których są usuwane z organizmu, odpowiada też za termoregulację i stanowi ochronę dla mózgu, rdzenia kręgowego czy gałki ocznej.
Woda jest też niezbędna do zachowania odpowiedniej objętości i ciśnienia krwi w ciele, jest także amortyzatorem w układzie nerwowym. Uczestniczy w przenoszeniu dźwięku przez ucho środkowe, a utrzymując ciągłe nawilżenie płuc, pozwala nam… oddychać.
Kupowanie i dźwiganie wody w plastikowych butelkach do domu nie jest ani wygodne, ani ekologiczne. Ponadto, w pewnym momencie woda w butelce się kończy. Inaczej jest przy stosowaniu filtrów do wody. Filtry oczyszczają wodę kranową ze związków chloru, metali ciężkich, pestycydów i zanieczyszczeń mechanicznych. Są nie tylko skuteczne, ale także praktyczne – dzięki nim mamy nieograniczony dostęp do wody pitnej!
Co więcej, filtry przepływowe Dafi sprawiają, że smaczną, filtrowaną wodę możemy czerpać prosto z kranu. Dafi oferuje również baterie trójdrożne, dzięki którym za sprawą dźwigni możemy ustawić rodzaj wody, z której chcemy aktualnie korzystać. Pozwala to wykorzystywać wodę filtrowaną m.in. do picia, mycia warzyw i owoców oraz naczyń, a w innych przypadkach – korzystać ze zwykłej wody wodociągowej.
Dafi to także producent znanych i sprawdzonych dzbanków z filtrem dostępnych w różnych pojemnościach, kolorach i wykonanych z różnych tworzyw. Dzięki szerokiej ofercie możemy wyposażyć kuchnię w dzbanek 2 lub 4-litrowy, szklany lub plastikowy, w kolorze m.in. makowym, limonkowym, miętowym czy grafitowym.